До Івано-Франківського міського суду вдруге за час цьогорічних передвиборних перегонів надійшла скарга від довіреної особи кандидата на пост Президента Віктора Януковича у 85-му виборчому окрузі Володимира Швадчака на неправомірні дії газети Івано-Франківської міської ради «Західний кур’єр». Скаржник вважає, що публікацією на своїх сторінках звернення Івано-Франківського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта», в якому міститься заклик підтримати на виборах Віктора Ющенка, часопис порушив принцип рівних умов для всіх претендентів на найвищу державну посаду. Представники газети намагалися переконати суд, що згаданий матеріал не є агітаційним, а лише інформаційним. Такої позиції дотримується і голова обласного об’єднання «Просвіта» Степан Волковецький.
Розглянувши матеріали і докази у справі, суд задовольнив скаргу довіреної особи Віктора Януковича і визнав дії редакції неправомірними. Таке само рішення суд виніс раніше по іншій публікації цієї газети.
Ситуація, що склалася, стала предметом обговорення на засіданні секретаріату обласної організації НСЖУ. Журналісти вважають, що в чинному законодавстві закладено суперечності, які дають можливість вільно трактувати норми закону. Найголовніше те, що нечітко визначено поняття «політична реклама» і «політична агітація», через що редакції потрапляють у правові пастки. З огляду на це керівний орган обласної організації НСЖУ направив звернення до ЦВК, Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації і Національної спілки журналістів України, в якому просить дати коментарі до спірних положень закону про вибори Президента.
Івано-Франківська область.