Як повідомлялося, прикрий інцидент стався з Прем’єр-міністром України Віктором Януковичем у п’ятницю в Івано-Франківську, куди він прибув з робочим візитом. Не встиг прем’єр вийти з автобуса, як у нього шпурнули якимсь предметом. Сталося це біля центрального входу до Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, колективові якого він мав вручити Указ Президента про присвоєння університету статусу національного. Прем’єр упав, до нього моментально кинулися охоронці, заступили його і швидко занесли до автомобіля, котрий помчав до реанімаційного відділення обласної клінічної лікарні. Все сталося так блискавично, що попервах ніхто нічого не міг зрозуміти. На тротуарі лежало розбите яйце, яке встигли сфотографувати і зняти відеокамери.
Надалі з боку офіційних джерел стався різнобій інформації щодо того, чим саме вцілили в прем’єра. Говорили навіть про те, що в нього кинули каменем чи акумулятором відеокамери. А попередній діагноз лікарів твердив, що падіння прем’єра спричинив «колаптоїдний стан унаслідок поранення гострим предметом».
На щастя, прем’єра незабаром показали на телеекранах. Керівник Івано-Франківського регіонального штабу кандидата в Президенти Віктора Ющенка Зіновій Шкутяк оприлюднив заяву, в якій категорично заперечив будь-яку причетність до інциденту активістів «Нашої України». Більше того, він підкреслив, що, отримавши повідомлення про приїзд Януковича, на засіданнях обласного штабу та політичної координаційної ради коаліції «Сила народу» було наголошено на повній толерантності до будь-кого з кандидатів на пост Президента, зокрема і Віктора Януковича.
За фактом хуліганства Івано-Франківським міським відділом УМВС України в області порушено кримінальну справу проти затриманого 17-річного студента першого курсу економічного факультету Прикарпатського університету. Його батько написав листа до Януковича, в якому каже, що ні він, ні його син не належать до якихось політичних партій. Вчинок сина, «якщо він мав місце», батько пояснює тим, що хлопець дуже вразливий і емоційний: «Якщо він і вчинив такі дії, то це можливо тільки в стані сильного емоційного збудження». Батько попросив вибачення у Віктора Януковича.
У суботу, наступного дня після інциденту, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк дав прес-конференцію. Він повідомив, що Прем’єр-міністр у даний час перебуває в урядовій лікарні в Феофанії. Стан його здоров’я задовільний. Скільки часу пробуде прем’єр в лікарні, вирішать медики. «Мені прикро і соромно за ганебний вчинок, який стався в Івано-Франківську, — сказав голова. — Водночас хочу зауважити, що поведінка купки молодиків не є характеристикою населення області, більшість якого засуджує цей вчинок». На запитання, про яких молодиків йдеться, крім названого студента, голова відповів, що «більше прізвищ йому не відомо».
Михайло Васильович зауважив, що Прем’єр-міністр не заслужив на таку «зустріч» в контексті тієї допомоги, яку він надав Прикарпаттю під час стихійного лиха, підвищення вдвічі стипендій та пенсій, надання університету статусу національного. Замість вдячності прем’єр отримав, за його словами, «два удари, один — в ділянку серця», в результаті чого в нього «заклинив якийсь нерв». Медики поставили йому діагноз «колаптоїдний стан». Михайло Васильович повідомив, що в телефонній розмові з ним Віктор Федорович сказав, що «зла на дітей не тримає, бо вони не зовсім розуміють, що діють», і має намір «просити Генпрокуратуру випустити хлопця, якому прощає цей проступок». Голова заявив, що не звинувачує в цьому «дикому вчинку» «Нашу Україну». Але поведінку хлопця розцінює як результат «політичного психозу, що створюється на мітингах». Щодо влади, то вона «ні разу не поливала брудом жодного кандидата».
На думку голови, хуліганська витівка завдала великої шкоди області, і насамперед економічної, до того ж знову «прославила» її на цілий світ. Власне, це і спричинило в нього думки про відставку, бо йому образливо, що стільки сил і здоров’я вкладає, щоб область мала позитивний імідж, а один такий вчинок зводить його зусилля нанівець. На запитання, чим все-таки кинули у Віктора Януковича, Михайло Васильович відповів, що «бачив краєм ока, як щось у нього летіло. Я подумав, не дай, Бог, куля. Тут гам, шум, крик. Важко було усвідомити, що сталося». Журналістів цікавило, чи є якісь підстави пов’язувати цей випадок з проявами націоналізму. «Оскільки я люблю свою країну, поважаю її герб, гімн, я теж є націоналіст», — відповів голова. Стосовно висловлювання Януковича про те, що після цього випадку він зрозумів: «Націоналізм — це хвороба», — Михайло Васильович пояснив, що є два види націоналізму: нормальний і крайній націоналізм, який висловлюється в гаслах «Україна для українців» та «Бий жидів!». Зазначимо, що молодь, яка зустрічала Януковича, мала в руках лише гасла «За Януковича! Вибір 2004». Підвищену увагу і шум навколо інциденту, який час від часу трапляється у світі з різними політичними діячами, голова пояснив тим, що «хуліганство зроблено по відношенню до Прем’єр-міністра, а це — символ держави», і погодився, що у випадку з Януковичем дуже не допрацювала служба охорони, бо в його бік «могли полетіти серйозні речі».
Як стало відомо з офіційних джерел, того самого дня затриманого юнака було звільнено з-під варти.
Івано-Франківськ.
P. S. Отруєння Ющенка, напад на Януковича — здається, це частки сценарію, розробленого третьою силою. Поки основні конкуренти звинувачуватимуть одне одного у підступах, тим самим дискредитуючи себе, свої команди, свої програми, справжній «кукловод» набиратиме сили і в потрібний момент вийде на авансцену. Можливо, це фантазія забитого політикою мозку. Однак Ющенку і Януковичу варто враховувати і такий варіант.