Село Лолин — єдине в Україні з такою назвою. Воно єдине і в долі Івана Франка: тут народилася Ольга Рошкевич.
Іван Франко в гірському Лолині на Прикарпатті зустрів своє велике кохання — бойківчанку Ольгу Рошкевич. Тут він записав пісню про шандаря від місцевої селянки Олени Чигур. Та пісня надихнула письменника на знамениту п’єсу «Украдене щастя». А ще це перше село, в якому фольклорний колектив співає унікальні обрядові пісні — весільні ладканки, зібрані колись в Лолині Іваном Франком, село, яке в дні 148-х роковин з дня народження письменника відсвяткувало новосілля величного Палацу культури.
Камінь під цю будову лолинці заклали 12 років тому. Донедавна тут сіріли стіни двоповерхової споруди, люди вже й не вірили, що оживе довгобуд. А він ожив, перетворившись на народну будову, бо в село повернувся сільський голова Іван Дацьо, якому судилося ту будову розпочинати і завершувати.
На місці, де колись зустрічалися дрогобицький гімназист Іван Франко і донька місцевого священика Ольга Рошкевич, виріс справжній Палац культури. Тут просторі глядацький і розважальний зали, сучасна бібліотека, музей-кімната Каменяра.
Урочисті входини здійснили учасники улюбленого мистецького дійства бойків — свята Франкової ліричної поезії, яке тут відбувається щорічно ось уже впродовж 12 літ. Власне, ідея побудувати Палац культури, гідний пам’яті великого кохання, й народилася на першому такому святі. У Лолині на ньому побували десятки тисяч людей з України та з-за її меж. А цьогоріч радість свята з галичанами ділили слобожанці і французи.
Але навряд чи село, де витає дух молодого Івана Франка, святкувало б новосілля, якби не допомога з бюджетів усіх рівнів. Зокрема, лолинці вдячні за сприяння в будівництві народному депутату Василеві Бартківу й прийняли його в почесні громадяни села.