Два дні у Збаразькому замку на Тернопільщині тривав Всеукраїнський фестиваль готичної музики. У ньому взяли участь кращі гурти зі Львова, Одеси, Києва, Тернополя, інших міст України, а також з Польщі. Організував фестиваль Український готичний портал і тернопільський готичний клуб «Гаммадіон».
Збаразький замок, який фігурує у фільмі Єжи Гофмана «Вогнем і мечем», тепер інтенсивно реставрується і дедалі більше приваблює не лише туристів, а й прихильників готичної культури. Вже двічі тут відбувалися міні-фестивалі, а тепер ось всеукраїнський.
За словами керівника клубу «Гаммадіон» Романа Нагуляка, є чимало молодих людей, котрі ідеалізують епоху середньовіччя, її культуру, архітектуру. Але головне для них — мелодійна музика.
Людмила Вороніна вважає себе готичною дівчиною. Каже, що у готиці знайшла себе. Економіст за фахом, вона кохається у музиці. Була на готичних вечірках у Польщі, Угорщині. Працюючи у тернопільському палаці культури «Березіль», вона намагалася організовувати готичні вечірки, але її не зрозуміли. Тепер дівчина безробітна, проте від готики не відмовилася. На ній чорне з червоним красиве вбрання. У чорних строях усі учасники фестивалю.
...Над замком опускалися сутінки, лунала сумна музика, снували чорні тіні... Щось містичне було в цьому. Молодь по-різному шукає себе. Мабуть, щось не так у нашому житті, якщо хлопцям і дівчатам затишніше в епоху середньовіччя.