Тернопільська медична академія ім. Івана Горбачевського разом з медичними закладами штату Південна Кароліна (США) готуватиме медичних сестер для роботи у США. За словами ректора медичної академії, члена-кореспондента АМН професора Леоніда Ковальчука, відповідно до укладеної угоди українські медсестри працюватимуть за океаном протягом трьох-п’яти років, отримуватимуть таку само зарплату і користуватимуться тими само пільгами, що й їхні американські колеги. Але обов’язкова умова контракту — повернення на батьківщину після обумовленого терміну роботи. Таку вимогу ставить Асоціація медсестер США. Передбачається, що у підготовку медсестер американці вкладатимуть кошти.
Цілком можливо, що згодом Тернопільська академія готуватиме на замовлення США і лікарів. Адже у цій країні наростає криза із забезпеченням не тільки медсестрами, а й лікарями, фармацевтами, рентгенологами, іншими спеціалістами.
На Тернопільську медичну академію американці звернули увагу не випадково. За рейтингом серед медичних вузів України вона посідає третє місце, а за якістю підготовки спеціалістів — друге. Це вже оцінили не тільки в Україні. Нині у Тернополі навчаються студенти з 24 країн світу, в тому числі із США. Майже половина викладачів читають лекції англійською мовою.
Цього року до медичного та фармацевтичного факультетів долучився третій — стоматологічний. Крок по кроку тут впроваджують так звану Болонську систему підготовки медичних кадрів, завдяки чому їхню кваліфікацію буде визнано не тільки у країнах Європи, а й у США і Канаді. Готують в академії й бакалаврів за спеціальністю «Сестринська справа».