У центрі Івано-Франківська урочисто підняли прапор українського Чорноморського флоту на знак пам’яті про події 96-річної давності та 22-ї річниці підписання указу Президента про створення Військово-Морських Сил України.

29 квітня 1918 року на бойових кораблях, що стояли при Севастопольській фортеці, у гирлі Дунаю, Одесі, Миколаєві, Херсоні, Очакові, Євпаторії, Феодосії та Керчі підняли синьо-жовті прапори — цим самим військові моряки підтримали владу Української Народної Республіки в усьому причорноморському регіоні.

Проте нинішня акція прикарпатців свідчить не тільки про солідарність з Військово-Морськими Силами держави. Ще напередодні заступник голови ОДА Сергій Адамович сказав, що це своєрідна «відповідь Путіну та Росії і доказ того, що в України є флот, армія і що ми завжди зможемо дати відсіч сусідам-окупантам».

Свідками підняття стягу стали мешканці міста, службовці військових частин Івано-Франківська та гості з підшефних частин військово-морського флоту. Саме військові моряки з Очаківського гарнізону на чолі з начальником капітаном першого рангу Віталієм Харченком привезли на Прикарпаття чорноморське знамено. Звертаючись до присутніх, капітан наголосив, що «держава, яка має море, повинна мати міцні Військово-Морські Сили» та запевнив, що, незважаючи ні на що, «вони будуть розвиватися» і Крим повернеться до України.

На передньому плані зліва направо: начальник Очаківського військово-морського гарнізону капітан першого рангу Віталій Харченко та перший заступник голови ОДА Сергій Адамович піднімають національний стяг та прапор Чорноморського флоту.

Фото Миколи МАЦЮКА.