В оздоровчому таборі «Дельфін» триває чергова зміна. Затишне містечко на березі Азовського моря сповнене дзвінкими голосами: одні загони розучують пісні, інші хором готують примовки для табірних заходів, треті репетирують в альтанках і просто на пляжі номери конкурсних виступів.
На базі табору, розташованого на Арабатській Стрілці в Генічеському районі, здійснюється програма оздоровлення дітей Нижньосірогозького району. Поруч з відомчими оздоровницями, що належать «крутим» потужним підприємствам-господарям з обласних та промислових міст України, а то й російських регіонів, «Дельфін» є, певне, єдиним табором, що належить громаді сільського району.
— Табір справді зводили всією громадою, у складчину, він мав статус міжколгоспної оздоровниці для дітей безводного степового району, — розповідає директор Людмила Єсен, що працює тут майже півтора десятки літ. — У нинішній час, коли у більшості випадків колгоспи позбулися майна за борги, табір вдалося зберегти завдяки турботі районної влади, зокрема, голови райдержадміністрації Миколи Шмигирівського, в минулому керівника господарства. А депутати районної ради ухвалили рішення: залишити оздоровницю в комунальній власності, аби дітвора зі степової глибинки мала можливість влітку відпочити на морі.
Нинішнього літа в таборі оздоровилося 1000 дітлахів, серед яких — сироти та діти з малозабезпечених родин. Затишний берег, тепле море, калорійне різноманітне харчування (щодня неодмінно фрукти та овочі, м’ясо та риба, твердий сир та йогурти і навіть такі улюблені дітлахами банани) сприяють тому, щоб маленькі степовики підросли, засмагли, набралися сил та здоров’я під час літніх канікул.
Наука під солоний огірочок
Кипить робота на шкільних городах і в учнівських їдальнях Нижньосірогозького району — вчителі та учні готуються до зими.
Заготовляють дітлахам на зиму, передусім свіжі овочі та фрукти. В комори закладено 1,2 тонни свіжої городини і садовини, 0,6 тонни солінь, 1,5 тонни консервації.
Мариновані помідори і солоні огірочки матимуть школярі Червонопартизанської, Комсомольської, Жданівської, Сірогозької шкіл — тут заготівель зроблено найбільше. А з допомогою благодійників у їдальнях створено запас круп, борошна, цукру.