Нещодавно рятувальні підрозділи області провели наймасштабніші за останні роки комплексні навчання особового складу. Відпрацювання практичної взаємодії усіх служб ГУ МНС України в Полтавській області, Східного регіонального загону ДСВАРС МНС України, територіальної системи цивільного захисту пов’язане з реформуванням частин оперативного реагування в єдину систему.
Навчання проводили в Зіньківському районі. Вони засвідчили високий професійний рівень бійців служби порятунку «01». Відпрацьовували весь комплекс методів ліквідації НС, характерних для Полтавщини. Йдеться про локалізацію впливу хімічних речовин, ліквідацію наслідків ДТП, надання першої допомоги постраждалим тощо. А головну увагу, з огляду на велику кількість у нашому регіоні нафтогазоносних горизонтів і часті несанкціоновані врізи у мережі трубопроводів, приділяли ліквідації небажаних виливів нафтопродуктів та приборкуванню газових фонтанів.
Не таїна, що більшість надзвичайних ситуацій раніше не траплялася у практиці колишніх пожежних. Розуміючи це, керівництво Полтавської рятувальної служби, очолюваної депутатом обласної ради, полковником Миколою Горбенком, усіляко намагається піднести престижність служби, завоювати довіру в людей. І це полтавцям вдається. З початку року вони врятували більш як півсотні людських життів, а також матеріальних цінностей на суму майже 20 млн. грн.
Нині до лав рятувальної служби приходить дедалі більше молоді. На базі Полтавського управління вже кілька років діє навчальний центр з підготовки бійців особового складу. У вузах України навчаються близько 100 курсантів і студентів, направлених підрозділами Полтавської області.
Єдине, що сьогодні стримує повноцінну роботу новоствореної рятувальної служби, — недостатньо укомплектована матеріально-технічна база. Та полтавці не сидять склавши руки. Вдалося владнати непорозуміння із ліквідацією районних ППЧ. В області створили місцеві пожежні підрозділи, частково фінансовані з державного і місцевих бюджетів. Зберегли матеріальну базу комплексу. Понад те, модернізували і доукомплектували. Приміром, торік гараж рятувальників за сприяння Полтавської міськради і спонсорів поповнився вісьмома оперативно-службовими автомобілями. Серед них мікроавтобус, укомплектований за останніми мірками для виконання рятувальних робіт, є оперативний автомобіль швидкого реагування.
Крім того, як розповів Микола Горбенко на прес-конференції, на часі придбання двох глісерів для роботи на Кременчуцькому водосховищі. Кошти для цього надає обласна влада. До речі, нинішнього року і держава виділила чималі кошти для комплектації підрозділів МНС. Тож начальник обласного управління запевнив, що протягом року всі частини області буде забезпечено і технікою, і підготовленими кадрами.
Про важливість дотримання цих слів говорити не випадає. Адже сьогодні дедалі більше людей піднімають телефонну слухавку і набирають «01». Про це свідчать спостереження диспетчерів. Та річ не в тому, що життя стало трагічніше, просто тепер є така служба, яка може зарадити будь-яким людським негараздам. І це головне.