Комітет Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо застосування амністії в Україні.

У пояснювальній записці до проекту його автор Андрій Кожем’якін, зокрема, нагадав, що у квітні поточного року було прийнято закон «Про амністію у 2014 році». «Зазначеним законом передбачено поширити дію амністії, насамперед, на ті категорії засуджених, які скоїли злочини невеликої тяжкості, або є найбільш незахищені та вразливі у соціальному плані. Крім того, пропонується застосувати амністію до осіб, стосовно яких були порушені кримінальні справи, та вони були засуджені протягом 201—2014 років за злочини, не пов’язані з насильством. Зокрема, це стосується осіб, засуджених за господарські злочини, злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних засобів (без мети збуту), з несплатою податків тощо»,— зауважив парламентарій.

Як зазначалося на засіданні комітету, законопроектом (реєстр. №4791) пропонується доповнити деякі закони України з метою уникнення питань, які виникатимуть у правозастосовній діяльності у випадках набрання чинності законом про амністію до закінчення досудового розслідування та під час судового розгляду.

Проектом, зокрема, передбачається, що амністія не застосовуватиметься до осіб, які раніше звільнялися з місць позбавлення волі умовно-достроково і знову вчинили умисний тяжкий або особливо тяжкий злочин; які звільнені судом від відбування покарання з випробуванням і до закінчення визначеного судом іспитового строку знову вчинили умисний тяжкий або особливо тяжкий злочин.

Амністія також не застосовується до осіб, засуджених за умисне вбивство; катування; насильницьке донорство; незаконне позбавлення волі або викрадення людини, якщо при цьому сталося заподіяння смерті, або нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що потягнули за собою смерть.

Члени комітету підтримали законопроект. Його прийняття, переконані вони, сприятиме врахуванню інтересів підозрюваного, обвинуваченого у випадку застосування амністії, уникненню низки питань, які будуть виникати у правозастосовній практиці у випадках набрання чинності законом про амністію до закінчення досудового розслідування та під час судового розгляду.

За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.