Російська влада пришвидшеними темпами втілює плани з окупації освітньої галузі півострова. Спочатку вчителі та чиновники взялися агітувати випускників місцевих шкіл замість ЗНО складати його російський аналог — єдиний державний екзамен (ЄДЕ), а нині обіцяють, що до вишів РФ кримчан зараховуватимуть і без того. Днями президент РФ Володимир Путін підписав закон про приведення системи освіти Криму і Севастополя до російських стандартів. За його планами, цього та наступного року випускники шкіл півострова зможуть складати випускні іспити або у вигляді ЄДЕ, або в інших формах, які має визначити Міносвіти РФ.

Нині в освіті Криму панує цілковитий хаос, що визнають у приватних розмовах і вчителі, і чиновники. «Ще до весняних канікул нас попередили — починайте потроху читати російські освітні стандарти, — розповідає Світлана, яка викладає фізику в одній із сімферопольських шкіл. — Різниця, мушу визнати, чимала. Навіть у нас. Деякі теми взагалі вивчають у різних класах. А в гуманітарних науках доведеться провести повне «перезавантаження»... Та після канікул з’ясувалося, що наступного року випускні 9 і 11 класи вчитимуться ще за українськими програмами».

Традиційного «бонуса» у вигляді величезної літньої відпуски цьогоріч педагоги не бачитимуть, адже їм теж доведеться «скласти іспит» — довести здатність викладати за російськими освітніми програмами. «Адміністрація школи порадила нам не брати путівок і далеко не від’їжджати, — каже Світлана. — Щоб могли швидко з’явитися, коли викличуть для переатестації».

Найменш упевнені у своєму майбутньому викладачі української мови й літератури, адже за всіма прогнозами, на кримські школи чекає тотальна русифікація. Тож більшості фахівців, напевне, доведеться перекваліфіковуватися на викладання російської філології. Російські класи пообіцяли відкрити навіть у суто україномовних школах, яких і до окупації на весь півострів налічувалося лише сім. Це тих, де всі предмети в усіх групах викладали «солов’їною».

У найскладнішій ситуації опинилися 11-класники, які цього року, хоч і отримають одразу два атестати — нашого та російського зразка, муситимуть докласти чималих зусиль, щоб продовжити навчання. Для вступу до українських вишів їм доведеться скласти ЗНО, яке на півострові проводити не будуть. Пройти тестування випускники зможуть у будь-якому регіоні материкової частини України. Міносвіти влаштує для них три сесії ЗНО — основну, додаткову і скорочену. Хто не встиг на першу «хвилю», ще може потрапити на другу або третю. Для цього випускники мають перереєструватися в Українському центрі оцінювання якості освіти (УЦОЯО) відповідно до 15 або до 30 червня.

Цього року в захопленому Росією (в усіх значеннях цього слова) Криму для складання ЗНО встигли зареєструватися майже 14 тисяч випускників (за даними УЦОЯО, більш як 12 тисяч — у Сімферополі, 2 тисячі — у Севастополі). Скільки з них перереєструвалося для тестування «на материку», наразі невідомо.

 

Ганна ЛУКАНСЬКА.

ТИМ ЧАСОМ

Після виступу «Голосу України» та особистого звернення херсонського власкора газети до міністра освіти і науки Сергія Квіта Одеський регіональний центр оцінювання якості освіти відмовився від намірів закрити єдиний пункт тестування знань у Генічеську на Херсонщині — найближчому до Криму населеному пункті, де випускники шкіл з окупованого півострова могли його написати.

Регіональний координатор тестування, проректор Академії неперервної освіти Херсона Світлана Одайник повідомила, що замість одного пункту тестування цьогоріч у Генічеську працюватиме два — на базі місцевої гімназії та ЗОШ №3. Міністерство освіти та науки також заявляє, що на Херсонщині відкриють свій регіональний центр оцінювання якості освіти, але поки що невідомо, чи він створюватиметься з нуля, чи на базі переведеного з Криму Сімферопольського РЦОЯО. У будь-якому разі, тестування нинішнього року контролюватиме Одеський РЦОЯО, наголошує Світлана Одайник.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ.

 

Херсон.

У Рівному завершився обласний конкурс серед учнів професійно-технічних навчальних закладів «Міс Профтехосвітяночка-2014». За титул головної красуні змагалися 18 учасниць. Кожна дівчина у цікавій формі розповідала про свою майбутню професію, взяла участь у конкурсах «Візитна картка», «Інтерв’ю», «Мій талант» і, звичайно ж, у дефіле у вечірній сукні. Головний титул конкурсу «Міс Профтехосвітяночка-2014» виборола учениця Рівненського центру професійно-технічної освіти сервісу та дизайну Юлія Корольчук (на знімку).

 

Людмила ДЕРКАЧ.