Проект універсального двигуна для літаків та ракет юного дослідника із селища Квасилів Рівненського району переміг на Всеукраїнському конкурсі-захисті науково-дослідних робіт членів Малої академії наук України.
Практика застосування водню як палива для літаків та ракет існує в Україні вже декілька років. Цей хімічний елемент виділяє втричі більше енергії, ніж бензин. Що й використав у своїй науковій роботі цьогорічний випускник Рівненського обласного ліцею-інтернату, слухач техніко-технологічного відділення Малої академії наук України Андрій Курепа (на знімку). Юнак розробив проект дворежимного двигуна, який отримує енергію з водню і може використовуватися у літаках та ракетах.
Завдяки розробці Андрія — спеціальній будові двигуна — водень у ньому виділяє енергію за рахунок дії атмосферного тиску та взаємодії з киснем. Літак піднімається в небо з допомогою іншого літака, а далі починає летіти самостійно, набираючи при цьому велику швидкість. Керування такими літаками і ракетами здійснюється автопілотом, а літальні апарати можуть використовуватися у військових цілях та для запуску супутників.
Зараз юний дослідник готується до вступу у Львівський державний політехнічний університет на спеціальність «прикладна фізика». Планує продовжувати роботу над проектом і, можливо, навіть зареєструвати його як винахід.
Рівне.