Заборгованість у зарплаті на цій шахті, розташованій неподалік обласного центру, становить більш як 10 мільйонів гривень. Коштів не вистачає не тільки на зарплату, а навіть на мило для шахтарських лазень.

Керівники шахти постійно нарікали на брак коштів. Хоча підприємство працювало, вугілля добувало і регулярно вивозило його з території шахти. А якщо була реалізація — виходить, були й гроші? Це теоретично, а практично гірники не бачили ні грошей, ні вугілля. Тоді вони поцікавилися, куди добуте ними вугіллячко відправляють, і почули відповідь: «Робітникам веземо, пільговикам». За законом шахта має забезпечувати паливом власних робітників, пенсіонерів, інвалідів і чорнобильців — по три тонни раз на півріччя. Але вугілля з підприємства вивозилося десятками тонн, а одержували його лише одиниці.

Як з’ясували співробітники спецпідрозділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю управління служби безпеки, керівництво шахти вело подвійну бухгалтерію. Більшу частину добутого вугілля ховало і незаконно продавало за готівку. Паливо вивозилося на суміжну із шахтою територію іншого підприємства і там зберігалося, після чого за фіктивними документами відправлялося покупцеві. Механізм було налагоджено директором шахти і його рідним братом. Під час обшуку в сейфі керівника знайшли кілька десятків тисяч ніде не врахованих гривень. Поки що задокументовано розтрату 270 тонн вугілля на суму майже 40 тисяч гривень. Правоохоронці вважають, що вона буде більша.

Луганськ.