Легенди про те, що Бог дав Україні найкращі землі, схоже, підтверджуються новими науковими розвідками. Як стверджує відомий прикарпатський учений, професор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, академік Роман Яремійчук, Україна зможе незабаром повністю забезпечувати себе нафтою і газом.
За підрахунками фахівців, по всій довжині морського шельфу від верхньої межі Керченської протоки і аж до гирла Дунаю залягають величезні запаси нафти і газу — від півтора до трьох мільярдів тонн умовного палива, що становить 60 відсотків усіх нафтогазових ресурсів, які було розвідано на українській землі протягом останніх 150 літ.
Видобути їх з підводних глибин — такі честолюбні наміри плекає державна акціонерна компанія «Чорноморнафтогаз». І робить для цього конкретні кроки. Саме з її ініціативи два роки тому в Сімферополі відкрито спільний факультет нафтогазових технологій, створений уже згаданим технічним університетом і Кримською академією природоохоронного та курортного будівництва. Сьогодні тут навчається 108 студентів. Кредит на їх освіту, розповів Роман Яремійчук, який є деканом цього факультету, видала компанія «Чорноморнафтогаз». Умови цього кредитування більш ніж справедливі. Відмінники навчання грошей компанії не повертають, а всі інші студенти мають відпрацювати їх протягом 15 років у різних підрозділах компанії.
Утім, щоб освоїти нові родовища нафти і газу чорноморського шельфу, крім спеціалістів морських нафтових технологій, потрібні десятки мільярдів доларів. Тож «Чорноморнафтогаз» проводить нині переговори з відомими світовими фірмами — британською «Шелл» і американською «Хент» — про створення спільних підприємств для розробки нових родовищ. Учений вважає, що навіть у разі поділу прибутків між українською та іноземними сторонами, це буде для нас дуже вигідно. 
Врешті, українці не перші, хто йде таким шляхом. Кілька років тому бразильські компанії з допомогою зарубіжних спеціалістів дослідили дно Атлантичного океану у своїх територіальних водах, а потім створили спільні підприємства з іноземним капіталом і почали освоювати нафтові родовища. А тепер Бразилія у складі десяти найбільших нафтовидобувних країн світу. Таке майбутнє найближчими роками учений передрікає й Україні. — Сучасні морські технології дають можливість видобувати нафту і газ без шкоди для довкілля.