Ранкове засідання 22 червня
З інформацією про здійснення Кабінетом Міністрів конституційних повноважень у військовій галузі виступив Міністр оборони Євген Марчук. Збройні Сили України залишаються надзвичайно обтяжливими для економіки держави. За своєю чисельністю українське військо — на 13-му місці у світі, а за рівнем забезпечення в розрахунку на одного військовослужбовця — лише на 126-му.
Але з арифметикою, яку подає Кабінет Міністрів, незгодний голова Комітету Верховної Ради з питань безпеки і оборони Георгій Крючков. На його переконання, ми маємо найбільшу армію у світі після Росії і Туреччини і найбільше проблем. Протягом останніх років бюджет фінансування збройних сил не перевищував 60 відсотків від їх мінімальної потреби. Та й цей мізер використовують неефективно. 
Більш як 90 відсотків бюджету, за словами Міністра оборони Євгена Марчука, витрачають на утримання військовослужбовців і погашення боргів минулих років. 47 тисяч військовослужбовців, звільнених у запас, залишаються без житла. Технічний стан озброєння та військової техніки можна охарактеризувати як критичний. Зростають видатки бюджету на ремонт техніки, яку використовують у миротворчих операціях. Переважна більшість технічно складних комплексів та зразки озброєння вичерпали свій ресурс за термінами експлуатації. Міністр оборони відповів на низку незручних запитань народних обранців з цього та інших приводів. Однак, за словами Євгена Марчука, бюджетне фінансування у 2003 році здійснено на 100 відсотків. Утім, народні депутати у виступах говорили про нецільове використання коштів, неефективні витрати та марнотратство. Верховна Рада прийняла постанову, якою визнала недостатньою роботу уряду щодо здійснення конституційних повноважень у сфері оборони.
А розпочався сесійний тиждень для народних депутатів з протестів під стінами Верховної Ради. Своє невдоволення змінами з Держбюджетом-2004 висловили виноградарі і винороби. Вони вважають, що підвищення ставок акцизного збору (з 0,25 грн. до 0, 92 грн. за літр на напівсолодкі та напівсухі вина та до 0,10 грн. за літр на вина з додаванням спирту та міцні) призведе до подорожчання продукції майже на 100 відсотків і до скорочення 200 тисяч робочих місць у галузі. Можна передбачити й інші негативні наслідки для виноробного ринку: засилля імпортної продукції, подальше зубожіння селян південних регіонів, для яких виноробство — традиційне джерело сімейних доходів. Подорожчає спиртне, але тостів навряд чи стане менше. А політичних заяв — і поготів, бо робота народних депутатів розпочалася зі спільної заяви фракцій «Наша Україна» і БЮТ щодо обнародування подробиць вбивства журналіста Георгія Гонгадзе, які наводилися останнім часом у зарубіжній пресі. Пролунала вимога заслухати Генерального прокурора Г. Васильєва про криміногенний стан у країні.