Показник забезпеченості населення лікарями по Україні відповідає показнику країн Європи. Проте патологоанатомів бракує...
Одним із основних показників, що відображає рівень розвитку країни, є забезпечення населення медичними кадрами (кількість лікарів на 10 тис. населення). За даними ВООЗ, кількість лікарів на 10 000 населення в середньому в Європі становить 36,0, у країнах Східної Європи — 33,2. В окремих країнах: Німеччина — 33,6; Польща — 22,4; Румунія — 19,0; середній показник по країнах СНД — 37,2. В Україні цей показник становить 26,5 на 10 тис. населення, що відповідає показнику країн Європи та СНД. З урахуванням управлінського, науково-дослідного персоналу, стоматологів, методистів, статистів показник по Україні становить 41,2 на 10 тис. населення. Але ці спеціальності у країнах Європи не враховуються в показнику чисельності лікарів на 10 тис. населення. Тому твердження про надмірну кількість лікарів і про потребу «скорочення» кількості випускників медичних вузів не відповідають дійсності, повідомляє прес-служба МОЗ України.
Під час аналізу кадрового питання беруться до уваги не лише кількісні показники, а й забезпечення населення лікарями конкретних спеціальностей. Так, у закладах охорони здоров’я останніми роками активно впроваджуються засади сімейної медицини. Чисельність сімейних лікарів на кінець 2003 року становила 2 661 (1996 р. — 89, 2002 р. — 1 793). Попри підвищення укомплектованості штатних посад у цілому за окремими спеціальностями відмічається дефіцит кадрів. Так, укомплектованість за спеціальностями лікаря-лаборанта становить 24,3 відсотка, патологоанатома — 53,7 відсотка. Окрім того, має місце неукомплектованість медичними кадрами лікувальних закладів сільської місцевості.