Кабінет Міністрів має намір переглянути принципи фінансування медицини, для того щоб підвищити ефективність використання бюджетних коштів, що їх держава виділяє на ці цілі, і посилити відповідальність за їх цільове використання. Це доручення першого віце-прем’єра Миколи Азарова за результатами міжвідомчої наради. Вона відбулася в травні і розглянула проблеми виробництва й закупівлі медикаментів, ціноутворення на продукцію медичного призначення, матеріально-технічне забезпечення лікувальних установ.
Зокрема, М. Азаров доручив створити робочу групу на чолі з президентом Академії медичних наук Олександром Возіановим. Ця група протягом місяця повинна підготувати для Кабміну пропозиції зі стратегії реформування фінансування медицини в Україні.
За словами радника першого віце-прем’єра Віталія Лук’яненка, головна мета даного проекту — реформа фінансування медичної галузі — полягає в розробці механізму, що дасть можливість довести виділені кошти до конкретної людини, яка потребує лікування, і спрямувати їх саме на досягнення результату лікування, а не утримання «ліжко-місць».
За даними Кабміну, у зведеному бюджеті на 2004 рік фінансування охорони здоров’я заплановано на рівні 10 099 мільйонів гривень, зокрема в держбюджеті — 2 650 мільйонів.
Водночас, на думку Кабміну, ефект від збільшення фінансування медицини для людей, що потребують медичної допомоги, не можна назвати задовільним. Як повідомлялося раніше, Прем’єр-міністр Віктор Янукович у квітні, виступаючи на відкритті нового лабораторного корпусу Київського обласного онкодиспансеру, заявив про намір Кабміну збільшувати фінансування охорони здоров’я і підвищувати зарплату працівникам охорони здоров’я. Янукович також виступив за введення системи обов’язкового державного медичного страхування.