Учені стверджують, що ця культура здатна протидіяти онкологічним захворюванням.
Завдяки науковцям хміль уже допомагає тим, хто потерпає від серцевих недуг. Можливо, як з обережним оптимізмом стверджують в Інституті сільського господарства Полісся Української академії аграрних наук, саме ця культура в майбутньому сприятиме одужанню й онкологічних хворих.
Науковці, створюючи нові сорти хмелю, оцінюють їх урожайність не тільки центнерами зібраних шишок, а й тим, скільки кілограмів альфа-кислоти виходить з гектара. Бо саме за неї платять гроші пивовари — так само, як цукрозаводи за вміст цукру в буряках. Але альфа-кислота — то ще не все. Тепер у результатах сортовипробувань зазначається й відсоток ефірної олії. А в ній, уявіть собі, понад 220 різних компонентів. Хроматограма ефірної олії — то мов портрет сорту. А сама вона має корисні властивості, треба тільки вміти ними користуватися.
Для того, щоб хміль розглядався як цінна ефірно-олійна культура, чимало зробив доктор технічних наук Владислав Любченко. Його дослідження сприяли, зокрема, налагодженню випуску корвалдину — препарату, що містить ефірну олію хмелю і діє заспокійливо. Це аналог валокордину, який ми закуповували в Німеччині.
Справу батька продовжує син — Владислав, завідувач лабораторії переробки хмелю та інших культур. Він розробив методику виділення з шишок хмелю ксантагумолу. Науковці інституту, зокрема відділ біохімії хмелю і пива, очолюваний доктором технічних наук Миколою Ляшенком, ґрунтовно зайнялися цим складником не випадково. Як свідчать закордонні дослідження, він має антиканцерогенну дію — гальмує розвиток ракових клітин. Створення ефективних препаратів на його основі, вивчення їх ефективності — звичайно, справа медиків та фармакологів. А науковці інституту внесли корективи в селекційну програму — до оцінки якості сортів додали вміст у шишечках ксантагумолу. Лабораторія переробки хмелю та інших культур причетна і до того, щоб келих, який ми піднімаємо «за здоров’я», менше шкодив самому здоров’ю. В рецептуру одного із сортів горілки входить ефірна олія хмелю. На ділянках інституту ціла колекція рослин, часто незвичних для цього регіону, які теж вирощують заради ефірної олії, затим всебічно вивчають її властивості, шукають можливості застосування. Так до рецептури інших сортів горілки за поданням лабораторії увійшла ефірна олія лофанту, полину лікарського, шавлії, змієголовника молдавського.