Незабаром має відбутися закупівля препаратів для лікування онкологічних хворих. Однак з початку цього року держава не виділила жодної копійки на закупівлю ліків для лікування онкохворих. Для того, щоб скласти загальний список необхідних ліків, НДІ онкології АМН України розсилає на ім’я головних онкологів областей запит. Ті, у свою чергу, від регіону складають заявку на потребу в тих чи тих препаратах на рік. Регіони заявки на медикаменти подали ще наприкінці 2003 року. Але досі постачання заявлених препаратів до онкологічних медустанов не здійснено.
Перелік хіміопрепаратів, який буде винесено на онкологічний тендер 2004 року, для лікування дорослих хворих з онкологічною патологією через лобіювання своїх інтересів деяких фірм змінювався багато разів. Остаточні заявки з регіонів Мінохорони здоров’я зібрало до 15 квітня 2004 року і звело їх у вигляді повного переліку на суму 116 355 680,97 гривень.
Недавно в журналі «Вісник державних закупівель» опубліковано перелік медикаментів для закупівлі за бюджетні кошти. Там присутні препарати, які не значаться в заявках з регіонів. Але немає ліків, потреба в яких реально існує і заявлена з місць. Інакше кажучи, лікарі замовляють одні ліки для лікування хворих, а їм намагаються нав’язати інші... Що це: недбалість чиновників Мінохорони здоров’я чи підстава з метою продати те, що вигідно, а не те, чого потребують хворі?