Відповідь на цю загадку знають у селі Петранці
Йдеться про унікальну соляну криницю у селі, що у Рожнятівському районі на Прикарпатті. Місцеві жителі, скільки себе пам’ятають, черпають з неї ропу. Сіль тут ніхто не купує. Витягнув з колодязя два-три відра ропи — і на півроку забезпечений: чи борщ підсолити, чи капусту або огірки законсервувати. Тим паче, що вода з соляної криниці надає їжі неповторного смаку. А що вже казати про «фірмову страву» — вимочену в ропі солонину!
Старожили розповідають, що колись таких колодязів тут було майже 200. А нині залишився у Петранцях один. Хоч однією проблемою мешканцям цього села, якому минуло 400 років, не треба перейматися — ропи вистачає всім. Але людині для життя потрібна не лише сіль. Тож селяни подумують, чи не використати криницю для промислового виробництва солі та не зробити на цьому свій невеличкий бізнес. Щоправда, підприємливих людей на цю справу ще не знайшлося. Тож коли про такі «прожекти» починають говорити з петранцями, вони реагують на це по-своєму, мовляв, не сипте сіль на рану.