У Прикарпатському районному центрі Рожнятів відбувся ХІV фестиваль оркестрів народних інструментів «Кобзареві струни», присвячений 200-літньому ювілею Тараса Шевченка (на знімку).

Форум традиційно проводиться що два роки і кожного разу його почесним гостем та безпосереднім учасником є художній керівник Національного оркестру народних інструментів, народний артист, лауреат Державної премії України ім. Т. Шевченка  Віктор Гуцал.
У народних фестинах взяли участь до двох десятків найкращих оркестрових колективів з усіх куточків Івано-Франківщини. Тематичність заходу (усі учасники включають у свої виступи твори на слова Кобзаря) тільки підкреслює, якою невичерпною і завжди актуальною є творча спадщина великого поета. Вже більш ніж чверть століття (започаткований 1987 року) «Кобзареві струни» щораз звучать по-новому, а цього разу ще й з тривогою та жалем, коли Шевченкові слова «лягли» на скорботні кадри з київського Майдану.
Віктор Гуцал розповів, що завжди з великою приємністю приїжджає на згаданий фестиваль та назвав Івано-Франківщину «П’ємонтом української інструментальної музики», що «зберегла непогасний креативний дух» і продовжує його розвивати, про що свідчить велика кількість молодих виконавців.
На завершення дійства маестро і сам став диригентом. Під його проводом зведений оркестр області виконав загальновідомий «Запорізький марш».
Фото Миколи МАЦЮКА.