Здоров’я в нашій країні вже давно можна купувати. Що й роблять співгромадяни, звертаючися по допомогу до медичних закладів. Однак законодавчо медицина залишається безплатною.
Днями на засіданні колегії Міністерства охорони здоров’я України йшлося про стан справ у галузі щодо протидії та запобігання корупції і злочинності.
Комісіями МОЗ України проведено перевірки 29 лікувально-профілактичних закладів, підпорядкованих міністерству, щодо отримання та використання благодійних внесків. Порушень законодавства не виявлено, стверджує прес-служба МОЗ України.
Однак перевіркою, здійсненою Генеральною прокуратурою України, встановлено, що в деяких лікувальних закладах медична допомога надається після обов’язкового внесення хворими спонсорської (благодійної) допомоги. Представник Генпрокуратури Сергій Домбровський зазначив, що найбільше порушень виявлено у регіонах.
Перший заступник Міністра охорони здоров’я Олександр Орда підкреслив, що вимагання з громадян плати за надання медичної допомоги в державних і комунальних закладах охорони здоров’я в будь-яких варіантах розрахунків (зокрема як добровільні благодійні внески до різних фондів, у формі обов’язкових страхових платежів тощо) суперечить принципу безплатної медичної допомоги. За словами Олександра Орди, існує протиріччя між статтями 49 та 95 Конституції України. Обсяг безплатної медичної допомоги може бути наданий лише в межах розміру і цільового спрямування видатків держави на охорону здоров’я.