Дев’яносто відсотків хвороб головного мозку, хребта, кістково-м’язової системи невдовзі хмельничани зможуть діагностувати у міській лікарні, де розпочато монтаж нового магнітно-резонансного томографа. Потужне устаткування допоможе і в лікуванні судин, нирок, серця, органів черевної порожнини та багатьох інших. Раніше, щоб провести такі дослідження, мешканцям області доводилося звертатися до фахівців столичних медичних закладів. Незважаючи на досить обмежене фінансування в галузі медицини, міська влада пішла на значні витрати, щоб підняти діагностику на значно вищий рівень.
Ірина КОЗАК. 
Хмельницький.
Вітчизняний рентгенапарат нового покоління
Перший в Україні цифровий рентгенапарат розробили фахівці харківського заводу «Квант». Інженери стверджують, що він нешкідливий для пацієнтів і недорогий. До того ж це вже не громіздка і незграбна кабіна, а витончений діагностичний комплекс із пультом керування, комп’ютером і принтером. Апаратура дає можливість виявити на ранній стадії туберкульоз, онкозахворювання легень та інші небезпечні недуги. Нова модель удесятеро зменшує дозу опромінення — рентгенівські промені не відбиваються від стін кабіни, а розсіюються. За півхвилини рентгенапарат передає знімок у комп’ютер, що цілком вилучає фотопроцес. Фахівці-практики підрахували, що лише на фотоплівці й фотореактивах медзаклади заощадять тридцять тисяч гривень за рік.
Микола КОСИЙ. 
Харків.
***
Медики з тривогою констатують: лише 11 відсотків дітей України можна вважати здоровими. Чималий вплив на це мають екологічні та рукотворні чинники. Скажімо, в Борщівському і Заліщицькому районах Тернопільщини, де населення живе з вирощування овочів під плівковим покриттям, негативний вплив на здоров’я дітей має так званий парниковий ефект, а в Теребовлянському — виявлено підвищений вміст важких металів. І це у порівняно чистій в екологічному плані області.
Любов ЛЕВИЦЬКА.
Тернопільська область.