Про корисність висновків Рахункової палати для вітчизняного Мінохорони здоров’я
6 квітня цього року в «Голосі України» опубліковано статтю Міністра охорони здоров’я України Андрія Підаєва. Це відповідь міністра, отримана редакцією «ГУ» на пропозицію прокоментувати висновок Рахункової палати про результати перевірки використання коштів держбюджету України, виділених Міністерству охорони здоров’я на забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. Висновок також був надрукований в нашій газеті.
З висновку Рахункової палати:
«Перевіркою встановлено бюджетні правопорушення у використанні коштів Державного бюджету України в сумі 27,2 млн. грн., не за цільовим призначенням використано 25,8 млн. грн. і неефективно — 2,3 млн. грн.»
З відповіді Міністра охорони здоров’я України Андрія Підаєва:
«Рахункова палата здійснювала перевірку діяльності галузі в цьому напрямку за 2001, 2002 роки. Як відомо, уряд Віктора Януковича і я, як член уряду і Міністр охорони здоров’я, приступили до виконання своїх обов’язків наприкінці 2002 року. Висновок Рахункової палати, безумовно, є корисним документом для запобігання виникнення можливих проблем у реалізації комплексної програми «Цукровий діабет». Хочу, щоб читачі зрозуміли мене правильно — це не спроба перекласти відповідальність на попередників».
А далі пан Підаєв розповідає про фінансування галузі взагалі, до свого керівництва і під час. Це, звичайно, цікаво. Коли врахувати, як важко викликати на публічну дискусію головлікаря країни і одержати від нього особисто яку-небудь інформацію. Наприклад, з нашою газетою шановний Андрій Володимирович воліє спілкуватися лише в епістолярному жанрі через свою прес-службу.
З відповіді Міністра охорони здоров’я України Андрія Підаєва:
«Ситуація з фінансуванням галузі в 2001 і 2002 роках відома: бюджет охорони здоров’я становив, відповідно, 5,4 млрд. грн. і 6,5 млрд. грн. Фактично профінансовано було всього 41,8 відсотка. Проте галузь продовжувала працювати навіть у ситуації дефіциту ресурсів».
Від редакції:
Нагадаємо, в даному разі А. Підаєва просили прокоментувати висновки Рахункової палати про правопорушення у використанні бюджетних коштів, виділених Мінздраву на забезпечення інсуліном хворих на цукровий діабет. Це цільове фінансування з держбюджету і «загальна економічна криза» можуть вплинути на визначувану окремою статтею бюджету суму, але аж ніяк не виправдовує використання цих грошей не за призначенням.
І далі у своєму коментарі пан міністр пояснює (мовою прес-релізу) «Повертаючись до висновків Рахункової палати...», що цукровий діабет є досить гострою проблемою для України...
З відповіді Міністра охорони здоров’я Андрія Підаєва:
«Медики констатують постійне зростання захворювання, у тім числі серед дітей. З огляду на актуальність проблеми і те, що цукровий діабет є серйозною медико-соціальною проблемою, у 1999 році Указом Президента України було схвалено комплексну програму «Цукровий діабет». Програмні заходи розроблялися з метою забезпечення зниження темпів росту захворюваності цукровим діабетом, кількості ускладнень хвороби, що призводить до інвалідності та смерті хворих. За ці роки було зроблено чимало, але недостатньо для того, щоб констатувати сталу тенденцію до поліпшення ситуації».
З висновку Рахункової палати:
«Міністерство охорони здоров’я України не створило механізму визначення середньої потреби інсуліну на одного хворого на рік, що призводить до довільного планування витрат на забезпечення хворих цим препаратом. Відсутність інформації в Міністерстві про кількість інсулінозалежних хворих стала причиною завищення в 2001 і 2002 роках кількості таких хворих відповідно на 13527 і 14313 чоловік, що враховані в розрахунках необхідних відрахувань на забезпечення інсулінами».
Від редакції:
Мабуть, на це зауваження міністр Підаєв дав відповідь «у тему», повідомивши, що почато роботу зі складання реєстру хворих на цукровий діабет.
У своєму висновку Рахункова палата сама поставила діагноз фінансуванню забезпечення інсулінами хворих на цукровий діабет. Зокрема цей висновок свідчить про те, що з року в рік центральні органи виконавчої влади, які відповідають за реалізацію комплексної програми «Цукровий діабет», під час формування проекту держбюджету не передбачають достатньою мірою додаткових цільових асигнувань на її реалізацію. У результаті сьогодні для реалізації заходів, передбачених програмою, додатково необхідно майже 10 млн. грн., у тім числі з державного бюджету більш як мільйон гривень.
А от що мав на увазі Андрій Володимирович, стверджуючи у своєму коментарі, що «більшість зауважень Рахункової палати протягом 2003 року було виправлено ще до початку перевірки», невідомо. Про що свідчить дана заява? Або про далекоглядну політику Андрія Підаєва, який посів наприкінці 2002 року міністерське крісло (висновки Рахункової палати обнародувано у 2004 році), або про некомпетентність глави медичного відомства. Саме останнім можна пояснити відповідь Мінздраву на конкретний висновок Рахункової палати з приводу нецільового й неефективного використання бюджетних коштів, виділених на закупівлю інсуліну для хворих на цукровий діабет. Цей коментар досить розлогий і пафосний. Складається враження, що пан міністр просто скористався нагодою (офіційним запитом редакції «ГУ» прокоментувати висновки Рахункової палати), щоб обнародувати відому йому інформацію ЗАГАЛОМ по довіреній галузі.
З відповіді Міністра охорони здоров’я України Андрія Підаєва:
«Також, для більшої відкритості, хотів би зробити надбанням гласності досягнення галузі за минулий рік. Незважаючи на те, що це лише сухі факти, за ними стоїть велика робота професіоналів. У 2003 році почато проект Світового банку, спрямований на профілактику туберкульозу, ВІЛ-інфекції та СНІДу; проведено всеукраїнську акцію «Зір», у результаті якої оглянуто 240 тисяч ветеранів ВВВ, більшість із них забезпечено засобами корекції зору; відкрито науково-практичний центр дитячої кардіохірургії, досягнуто реальних результатів у запобіганні передачі ВІЛ від матері до дитини, кількість випадків скоротилася з майже 30 відсотків до десяти. Хворих на туберкульоз було стопроцентно забезпечено протитуберкульозними препаратами; триває процес створення університетських клінік, що наближає українські стандарти навчання до європейських. Хворі онкологією забезпечені препаратами першого ряду.
Розповідаючи про досягнення минулого року, я не ставив метою підмінювати поняття чи зміщувати акценти з негативу на позитив».
Від редакції:
Яку ж мету ставив Міністр охорони здоров’я країни, відповідаючи на цілком конкретні висновки Рахункової палати (до речі, матеріали перевірки надіслано до Генеральної прокуратури України), так і не ясно... Може, Кабінет міністрів України прояснить усе-таки ситуацію, що склалася у вітчизняній системі охорони здоров’я, зокрема в її фінансуванні.