Сьогодні у всьому світі основний акцент діяльності закладів охорони здоров’я робиться на попередження захворюваності. За рекомендаціями ВООЗ, головна увага має приділятися профілактиці та збереженню здоров’я населення. На прес-конференції з нагоди акції «Здорова нація — сильна держава», що проходила за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, йшлося про необхідність профілактичних заходів та просвітницької роботи серед населення. Саме ці напрями роботи, на думку фахівців, зможуть дати позитивні результати щодо поліпшення стану здоров’я населення нашої країни, повідомляє прес-служба МОЗ.
Дані досліджень свідчать, що від медичних працівників залежить лише 8—10 відсотків здоров’я громадян.
Заступник Міністра охорони здоров’я України Володимир Загородній зазначив:
— Сьогодні ми мусимо донести до кожної людини, що стан здоров’я залежить від неї, її звичок, способу життя, охорони навколишнього середовища, попередження травматизму тощо.
У наш час, коли забрудненість навколишнього середовища та техногенні чинники істотно впливають на стан здоров’я, коли напруженість у суспільстві викликає хронічний стрес, коли виникають нові збудники небезпечних інфекцій, охорона здоров’я населення стає дедалі більше проблемою загальносоціальною. Тому не можна всю відповідальність за стан здоров’я покладати на систему охорони здоров’я. Ось офіційна позиція вітчизняного медичного відомства.
Сам собі хворий
Чесно кажучи, висновки, викладені в меморандумі Міністерства охорони здоров’я, не можуть претендувати на відкриття в галузі медицини. Мало того, аксіома — хворобі легше запобігти, ніж її лікувати — була відома не одному поколінню медиків і пацієнтів у нашій країні. І система профілактичних заходів ще недавно становила основу медичної допомоги населенню. Отут ми знову відкриваємо для себе Америку! Втім, там до здоров’я нації ставляться трохи інакше. І здоровий спосіб життя — це усвідомлений вибір кожного громадянина, підкріплений державною політикою. А в нашому випадку ідея профілактики здорового способу життя, до якого раптом прийшло відомство, котре за обов’язком державної служби охороняє самопочуття співгромадян, більше схожа на перекладання відповідальності... або ж на діагноз власної неспроможності. Але що все-таки мали на увазі чиновники від медицини? Невже те, що в усіх своїх болячках пацієнт винен сам? Певною мірою, можливо. 
Схоже, Мінохорони здоров’я збирається провести в країні тотальну вакцинацію громадян від безвідповідальності за своє здоров’я. На цю ін’єкцію в нього повинно вистачити коштів.