На «гарячу лінію» Івано-Франківської обласної Координаційної ради з питань надання допомоги населенню в умовах надзвичайних ситуацій звернулася сім’я з Луганщини, яка хоче переїхати на Прикарпаття разом з козами, курми та кролями. Просять підшукати хатину в селі й уже готові обробляти землю.

Через зміну зони конфлікту дедалі більше дзвінків надходить зі сходу країни, здебільшого з Донеччини та Луганщини, повідомили журналістам на щотижневому брифінгу з питань внутрішньо переміщених осіб. За словами заступника голови ОДА Сергія Адамовича, кількість людей, які прибули на Прикарпаття, стабілізувалась. Усі вони найближчим часом отримають з обласного бюджету одноразову грошову допомогу по 500 гривень на кожного. Та, попри це, керівництво облдержадміністрації адресувало листа Міністерству фінансів України з проханням передбачити 9,5 млн. грн. для забезпечення умов перебування у прикарпатських санаторних закладах осіб, які приїжджають в область з Криму та південно-східних регіонів. Як зауважив посадовець, на сьогодні визначено кілька оздоровчих закладів, де є можливості для проживання значної кількості осіб. Зокрема, це медичний реабілітаційний центр «Кремінці» МВС України, оздоровчий комплекс «Лімниця», дитячий санаторій «Ясень», санаторій «Перлина Карпат» (Долинський район).

Проте не всі приїжджі шукають тимчасового притулку. Про побутові справи переселенців розповіла співголова ради Леся Аронець: 

«Якщо на початку це були в основному діти з матерями, то сьогодні дорослих значно більше за дітей. Це пояснюється тим, що приїжджають чоловіки, шукають місце для того, щоб перевезти свої сім’ї і тут якось укорінитися. Стоїть питання про те, що вони хочуть на довготривале перебування — рік, два і більше». 

Таких переселенців розселятимуть у районах, де є села з демографічними проблемами та вільними помешканнями. Зокрема, пустують хати у Снятинському та Тлумацькому районах. Однак, як було підкреслено, не всі гості хочуть жити в селі, дехто хоче квартири у місті.

Поки дорослі вирішують нагальні проблеми, всі кримські діти уже відвідують дитячі садки, навчаються в школах, вищих навчальних закладах Прикарпаття, троє випускників зареєструвалися для проходження ЗНО.

Окрім цього, представникам ЗМІ було повідомлено, що з роботою Координаційної ради ознайомилися представники міжнародних інституцій: управління Верховного Комісара ООН та міжнародної організації «Лікарі без кордонів» і дуже високо оцінили її діяльність. Особливо відзначили роботу «в рамках міжнародного законодавства», повідомила пані Леся та додала, що вони готові надати допомогу, коли український уряд до них офіційно звернеться.