Хочу поділитися своїми знаннями педагогіки з учителями і батьками.
Людина формується до п’яти років, казав відомий письменник Корній Чуковський. Сучасні психологи стверджують, що в цьому віці формується лише сфера так званих найнижчих почуттів — емоції (гнів, розпач, захват...). Процес становлення характеру складніший і триваліший, а його пік припадає на підлітковий вік. Толстой писав, що від народження до п’ятилітнього віку дитина бере від навколишнього світу набагато більше для свого розуму, почуттів і волі, ніж за все наступне життя.
Та хоч би як там було — людина не народжується поганою. Завдання оточуючих дорослих — не спотворити розвиток дитини. Її треба виховувати так, щоб вона поважала старших, любила і цінувала працю.
Найбільше за всіх мені імпонує наш український педагог Василь Сухомлинський. Він віддавав перевагу індивідуальному підходові. Розмовляв з дітьми сам на сам. Ніколи не соромив учнів привселюдно, не принижував їхню гідність. Адже без знання інтересів, здібностей і нахилів дитини немає справжнього виховання. Знаю, що дехто вважає колишню школу педагогіки застарілою. А шкода... Старе забули, а нового не винайшли. Звідси — тисячі малолітніх правопорушників.
Микола РОГОЖИН,інвалід Великої Вітчизняної війни,голова ради старійшин.
Синельникове
Дніпропетровської області.