Муніципальному музею особистих колекцій імені О. Блещунова в Одесі офіційно виповнилося 15 років. Відлік іде з того часу, коли Олександр Володимирович подарував свою колекцію місту. А неофіційно музей існує відтоді, коли науковий працівник і заповзятий альпініст та колекціонер О. Блещунов почав збирати «милі дрібнички» — різноманітні побутові речі, живописні полотна.
У кімнатах, що належали О. Блещунову в комуналці на вулиці Польській, 19, ставало дедалі тісніше, багато що доводилося просто складувати.
— То віддай котромусь із міських музеїв, — радили.
Він і сам не раз про те думав. Але мучили сумніви: чи не розпорошать експозиції, не запроторять унікальні речі до запасників як «на сьогодні неактуальні»? А, може, краще все подарувати місту як цілісний музей? Попервах експозиції у комуналці стали філією Одеського музею західного і східного мистецтва. Згодом — самостійною структурою.
Директор музею Світлана Остапова, її колеги по роботі закохані в дітище, передане до їхніх рук Олександром Володимировичем. Годинами можуть водити відвідувачів залами. Обов’язково привернуть увагу до єдиної в Україні китайської ширми коромандельського лаку ХVІІ століття, таїну якої ще треба розгадувати. Діляться останніми набутками: компакт-диском, що докладно розповідає про експозицію музею і який може придбати всяк бажаючий, власним сайтом в Інтернеті, виданнями «Дому Блещунова». І мріють: про поповнення та розширення експозицій, про те, щоб їхній будинок — пам’ятка архітектури (в 30-ті роки ХІХ століття його спорудив відомий архітектор Франц Боффо) — потрапив до списку об’єктів, які підлягають найближчим часом реставрації.