Великим святковим концертом відзначив своє 60-річчя Житомирський обласний український музично-драматичний театр імені Івана Кочерги, приурочивши його до Міжнародного дня театру. Місто було визволено від фашистів у ніч під новий, 1944, рік, а вже 8 січня «Наталкою Полтавкою» Котляревського в Житомирі відкрився театральний сезон, на прем’єрі побував генерал Ватутін.
Утім, як стверджують краєзнавці, театр ще торік міг би відзначати своє 200-ліття. А водночас і 145-річчя новосілля в спеціально спорудженому для нього будинку, де тепер обласна філармонія. Житомир тоді випередив нинішню столицю України, яка півтора століття тому мала такий само статус центру губернії, тому й з’явилася легенда, що Микола І переплутав резолюції на проектах новобудов. Житомирський театр був спершу польськомовний, згодом він став російським. Але після гастролей трупи М. Старицького в 1883 році глядачі з особливим нетерпінням чекали українських вистав, і в 1896 році квитки були розпродані за місяць до приїзду трупи М. Кропивницького.
У переддень святкування відбулася прем’єра вистави «Фея гіркого мигдалю» за п’єсою Івана Кочерги, який довго і плідно творив у Житомирі і чиє ім’я надано театрові.