Скоротити українське військо на 155 тисяч чоловік протягом двох років і встановити його загальну чисельність у 200 тисяч чоловік передбачає поданий урядом і схвалений парламентом у першому читанні законопроект «Про реформування Збройних сил України».
Невідкладну потребу реформування армії не заперечує ніхто. Адже сучасне українське військо наскрізь пронизане низкою гострих проблем. «Хронічне» недофінансування армії призвело до катастрофічного стану військової техніки, науково-дослідних та конструкторських робіт, забезпечення пальним. Сьогодні близько 90 відсотків військового бюджету йде на утримання Збройних сил, і лише решта — на їх розвиток, закупівлю техніки та озброєння, наукові розробки. За висловом Міністра оборони Євгена Марчука, це «бюджет проїдання і деградації Збройних сил». 86 відсотків армійських працівників отримують зарплату нижче прожиткового мінімуму. Більшість озброєння вже вичерпала свій ресурс або він закінчується у цьому — наступному роках. «Щорічно Україна втрачає дев’ять відсотків свого бойового потенціалу», — вважає Є. Марчук.
Сьогодні свої армії реформують та скорочують усі європейські країни, усвідомлюючи, що бойову могутність визначає не чисельність війська, а рівень його підготовки та оснащення. На європейський кшталт і наша військова реформа передбачає структурну перебудову — перехід на тривидову структуру, виведення з бойового складу надлишкового озброєння та військової техніки, вивільнення непотрібних об’єктів інфраструктури. Перехід на тривидову структуру, згідно з законопроектом, має відбутися до кінця 2005 року за рахунок інтеграції військ Військово-повітряних сил та протиповітряної оборони в єдиний вид — повітряні сили. Заплановано також скорочення органів військового управління з’єднань та частин. Натомість розвиватимуться частини постійної бойової готовності та об’єднані сили швидкого реагування.
Законопроект розроблено на виконання указу Президента, схвалено держкомісією з питань реформування Збройних сил, Радою Національної безпеки та оборони. Особливе значення має запропонований у ньому механізм розв’язання соціальних проблем військовослужбовців. Зокрема, п’ята стаття проекту закону передбачає здійснювати розрахунок пенсії, виходячи з місячного грошового забезпечення на день звільнення. Як запевняють в Міноборони, це дасть змогу збільшити пенсії звільненим військовослужбовцям на 30 відсотків. Бо під час нарахування пенсії враховуватимуться оклади за останньою посадою, за військове звання, відсоткові надбавки за вислугу років, за вчене звання і науковий ступінь, кваліфікація, умови служби тощо. Законопроект передбачає і додаткові пенсійні гарантії тим військовослужбовцям, у яких до отримання пенсії за вислугу років залишилося менш як шість місяців, а також тим, які потребуватимуть подальшого працевлаштування. Наприклад, полковник при звільненні з посади старшого офіцера з 25-річним стажем за цим законопроектом має отримати пенсію в 1545 гривень та вихідну грошову допомогу в розмірі 29 725 гривень, а в разі зміни місця проживання — також допомогу на переїзд. Однак перебіг військової реформи напряму залежатиме від її фінансування. Законопроект про реформування ЗСУ ще не прийнято в цілому як закон, а закон про Держбюджет-2004 уже третій місяць діє. І в ньому, до речі, істотно скорочено порівняно з попередньо пропонованими сумами фінансування реформування Збройних сил, зокрема, забезпечення військовослужбовців житлом, виплату допомог звільненим працівникам.
Такого масштабного реформування українська армія ще не знала. А тому цей процес має бути особливо виваженим і продуманим до дрібниць.
***
Георгій КРЮЧКОВ, голова Комітету ВР із питань національної безпеки та оборони (фракція КПУ):
— Після ухвалення законопроекту в першому читанні від суб’єктів права законодавчої ініціативи надійшло понад 70 конкретних зауважень та пропозицій. Враховуючи їх, до законопроекту внесено зміни. Тепер він називається «Про зміну структури й чисельності Збройних cил України у зв’язку з їх реформуванням та гарантії соціального захисту військовослужбовців Збройних cил України, які звільняються зі служби, та членів їх сімей». Відповідно до проекту закону військовослужбовцям, які звільняються зі служби у зв’язку зі скороченням під час реформування Збройних cил, буде надано низку гарантій соціального захисту.
Олександр КУЗЬМУК (фракція ППУ і «Трудова Україна»):
— Cкорочення армії — це частина масштабного реформування Збройних сил, і не треба асоціювати скорочення війська з військовою реформою. Нинішню чисельність Збройних сил Україна, на жаль, ніколи не зможе забезпечити. Для цього потрібно 25—27 мільярдів гривень щороку. Наша держава визначила своєю стратегічною метою євроатлантичне партнерство, вступ до НАТО. А в системі колективної безпеки вже немає потреби мати чисельні збройні сили. Однак, на мій погляд, необхідно продовжити процес скорочення армії принаймні до 2006 року, щоб зробити його менш болючим. Але найважливіше — держава має нести відповідальність за проведення військової реформи, передбачити реальні державні гарантії соціального захисту військовослужбовців та членів їхніх сімей.
Борис АНДРЕСЮК (фракція СДПУ(о):
— За розрахунками Кабміну, ми повинні скоротити цього року 80 тисяч військовослужбовців, але на це не вистачає коштів у державному бюджеті. Комітет Верховної Ради із питань нацбезпеки та оборони звернувся до Бюджетного комітету Верховної Ради із проханням виділити близько 230 млн. грн. для виконання програми реформування Збройних сил України у повному обсязі. До того ж законопроект необхідно доповнити статтями про соціальний захист військовослужбовців. Йдеться передусім про грошове забезпечення під час звільнення зі служби, квартирне питання, пенсії. Законопроект має відповідати стратегії реформування Збройних сил та захищати всі права військовослужбовців та членів їхніх сімей.