Нова норма: Верховна Рада ухвалила Закон України «Про внесення зміни до статті 15 Закону України «Про дорожній рух».
Це ознаЧаЄ, що нарешті розв’язано актуальну та резонансну соціально-правову проблему відносин «працівник ДАІ — водій», яку актуалізувало МВС України наказом від 22 жовтня 2003 р. № 1217. У наказі, посилаючись на ст. 15 Закону «Про дорожній рух», МВС закріплювало положення про можливість неповернення (вилучення) посвідчення водія, зокрема, за наявності підстав для накладення стягнення у вигляді штрафу. Цей документ, як відомо, викликав різко негативну реакцію значної частини водіїв, політиків, правників тощо. Хоча, дотримуючись букви закону, і визнавали, що наказ грунтувався на законних положеннях. Адже на момент його видання частиною тринадцятою статті 15 Закону «Про дорожній рух» передбачалася можливість вилучення посадовими особами Державтоінспекції МВС України посвідчення водія за наявності підстав для позбавлення водія права на керування транспортним засобом або накладення стягнення у вигляді штрафу. Таким чином, ще до видання зазначеного наказу за законом працівники ДАІ могли вилучати (не повертати) у водія посвідчення не лише в разі порушення ним правил дорожнього руху (ПДР), за яке можлива адміністративна відповідальність у вигляді позбавлення права керування транспортним засобом, а й за правопорушення, що передбачало стягнення лише штрафу.
Водночас положення закону про можливість вилучення посвідчення водія за вчинення правопорушення, максимальним стягненням за яке закон передбачає штраф, не можна було визнати правовим. Адже у такому разі вилучення посвідчення фактично було засобом забезпечення сплати штрафу. Разом з тим використання саме такого засобу неприпустиме, з огляду на його неправовий характер: у разі вилучення такого посвідчення у водія (громадянина) виникала ціла низка проблем юридичного та організаційного характеру, які позбавлені будь-якого правового сенсу. Бо водієві доводилося не лише платити призначений йому у встановленому порядку штраф, а й витрачати час на відвідування ДАІ і повернення вилученого посвідчення. Крім того, маючи на руках не посвідчення водія, а тимчасовий дозвіл на керування транспортним засобом, він не міг реалізувати своє право виїзду транспортним засобом за кордон (тимчасовий дозвіл на території інших країн не може визнаватися належним документом водія). Одне слово, таке вилучення було  не що інше як безпідставне (без правових підстав для позбавлення права на керування транспортним засобом) вилучення офіційного документа, що також порушує права громадянина.
Про неправовий характер вилучення посвідчення водія свідчить і те, що у такому разі громадянин (водій) зазнає обмежень своїх прав, які не є покаранням за вчинене правопорушення.
Виходячи з цих та деяких інших міркувань, кілька народних депутатів України (зокрема, М. Кравченко, М. Круць), скористалися своїм правом законодавчої ініціативи і внесли на розгляд парламенту кілька законопроектів, якими пропонували різні варіанти розв’язання проблеми (залишити за працівниками ДАІ право вилучати посвідчення водія лише у разі скоєння ним правопорушення, за яке передбачено позбавлення права на керування транспортним засобом; позбавити працівників ДАІ такого права загалом).
Парламент вибрав останній із пропонованих варіантів — він ухвалив закон, яким вилучив із ст. 15 Закону «Про дорожній рух» частину тринадцяту, що передбачала можливість вилучення (неповернення) працівниками ДАІ посвідчення водія у разі порушення водієм правил дорожнього руху.
ЗвертаЄмо увагу: ухвалення цього закону і вилучення ч. 13 із ст. 15 Закону «Про дорожній рух» не означає, що відтепер учасників дорожнього руху загалом не позбавлятимуть водійських посвідчень. Позбавлятимуть! Але тільки за судовим рішенням, якщо буде встановлено невиконання водієм передбачених законодавством обов’язків. Приміром, за порушення ПДР, за які передбачено адміністративне стягнення у вигляді позбавлення права на керування транспортним засобом. Таке стягнення накладають лише за грубі порушення правил дорожнього руху, які пов’язані зі створенням аварійної обстановки, невиконання водіями вимог працівника міліції про зупинку, залишення ними місця дорожньо-транспортної пригоди, до якої вони причетні тощо. Рішення про застосування такого стягнення приймається в рамках розгляду адміністративної справи про відповідне правопорушення.
Відповідно до ч. 12 ст. 15 Закону України «Про дорожній рух» позбавлення права на керування транспортним засобом проводиться шляхом вилучення у водія посвідчення уповноваженими посадовими особами Державтоінспекції Міністерства внутрішніх справ України, перелік яких встановлюється законодавством України.
ДлЯ довІдки: закон ухвалено парламентом 19 лютого 2004 р. Він набрав чинності 16 березня. З повним його текстом можна ознайомитися у «Голосі України» за 17 березня 2004 р.