Родина — своєрідна маленька держава з власним правлінням, системою цінностей та принципами. Це й вирізняє її з-поміж мільйонів інших сімей. Наші предки намагалися будувати свою «державу» з цеглинок розуміння, взаємодопомоги та любові. Проте сьогодні далеко не в кожній родині панують безкорисливість і любов. Надто популярним серед молоді стало «гасло»: «Поєднуй свою долю не за палким коханням, а за товстим гаманцем».
Шлюб, створений заради достатку й життя в розкоші, цю рожеву примару, важко втілити в реальність. Теперь навіть 15-річний подружній стаж став великою рідкістю.  Двоє не витримують «несхожість характерів», непорозумінь зі свекрухою, незабезпеченість житлом, фінансових проблем, невміння поступатися одне одному. І розбігаються, бо позначка про розлучення в паспорті видається їм єдиним шляхом розв’язання усіх проблем та звільнення від тягаря сімейних пут.
Про «таємниці щасливого шлюбу» я розпитувала людей різних професій та особистого досвіду. Ось відповіді.
Галина Іванівна, пенсіонерка: 
— У молоді роки я мріяла знайти неповторне кохання, побудувати свою сім’ю на щирості почуттів, взаємодопомозі. Саме вони — основний фундамент щасливої родини. На жаль, спостерігаючи за молодими парами, дуже рідко бачу серед них щасливе подружжя.
Василь Васильович, економіст: 
— Головне для подружжя — здоровий глузд, взаємовиручка й довіра. Великої помилки припускаються ті молоді люди, котрі одружуються за принципом: «Жити в достатку, а не жевріти в любові». У моїй домівці завжди панував мир та спокій. Але два роки тому я втратив кохану дружину, свою другу половинку й підтримку.
Олена, юрист: 
— Шлюбні стосунки потрібно будувати із заможною людиною. Гроші керують світом, а любов — тимчасове почуття. Найголовніше — не хвилюватися за майбутнє, за світлі дні з солідними заощадженнями.
Олександр, курсант військового інституту: 
— На мою думку, сім’я в будь-які часи має створюватися на основі палкого кохання та довіри. А все інше — зокрема,   добробут — подружжя здобуде разом. І все це буде спільним, власним. Такій родині не загрожуватимуть жодні поразки чи життєві буревії.