Я домогосподарка, маю двох дітей віком чотирьох та двох років. Ми з чоловіком розлучаємося, але через те, що нема вищої освіти, не можу знайти роботу, відповідно не маю можливості матеріально забезпечити дітей та себе. Чи передбачено чинним законодавством стягнення аліментів з чоловіка на утримання дружини?
Валентина КОТ.
Одеса.
Відповідно до ст.75 Сімейного кодексу України дружина та чоловік мають матеріально підтримувати одне одного. Така матеріальна допомога передбачається, якщо заробітна плата, пенсія, доходи від використання його майна, інші доходи не забезпечують другому з подружжя прожиткового мінімуму.
Якщо у зв’язку з вихованням дитини, веденням домашнього господарства, піклуванням про членів сім’ї, хворобою або іншими обставинами, що мають істотне значення, один із подружжя не мав можливості здобути освіту, працювати, зайняти відповідну посаду, він має право на утримання у зв’язку з розірванням шлюбу навіть коли працездатний. При цьому має бути виконано дві головні умови: дружина (чоловік) потребує матеріальної допомоги і колишній чоловік (дружина) може надавати таку допомогу. Право на утримання у цьому разі триває протягом трьох років від дня розірвання шлюбу.
Аліменти сплачуються щомісячно, але ви з чоловіком можете домовитися про їх сплату наперед, присуджують їх у частці від заробітку (доходу) другого з подружжя і (або) у твердій грошовій сумі, але за їхньою згодою можуть бути надані в натуральній формі.
Для отримання таких аліментів подружжя має право укласти договір про надання утримання одному з них, у якому визначити умови, розмір та строки виплати аліментів. Даний договір укладається у письмовій формі й нотаріально посвідчується. Якщо домовитися не вдасться, вирішити питання можна у судовому порядку. У цьому разі аліменти присуджують за рішенням суду від дня подання позовної заяви.
Отже, ви можете розраховувати на аліменти з чоловіка.