Дві знаменно-трагічні дати нашої історії збіглися в часі в ці дні: 65-та річниця проголошення Карпатської України та 130-річчя з дня народження її президента, видатного українського педагога, науковця, державного і громадсько-політичного діяча Августина Волошина. За радянських часів ті події були білою плямою, а Волошин носив тавро «українського буржуазного націоналіста». Загинув він у катівнях НКВС... Указом Президента України Августину Волошину посмертно надано звання Героя України.
Події на Красному полі під Хустом справедливо назвали закарпатськими Крутами. У березні 1939 року кращі сини і дочки України полягли тут у кривавій битві, захищаючи рідну землю від окупантів. Вони віддали життя на вівтар боротьби, щоб вічно квітнуло й плодоносило величне дерево української незалежності.
У рамках цих подій в Ужгороді минулої п’ятниці урочисто відкрито бронзовий пам’ятник Августину Волошину скульптора Михайла Михайлюка. Того ж дня в обласному муздрамтеатрі відбулися урочистості, що завершилися великим концертом провідних мистецьких колективів Закарпаття, а також лауреата Національної премії Тараса Шевченка, народного артиста України Тараса Петриненка та заслуженої артистки України Тетяни Горобець.
До цієї дати вийшли науково-популярні книги «Августин Волошин і Карпатська Україна» доктора історичних наук, професора Миколи Вегеша та «Хроніка Карпатської України» — професора Сергія Федаки. Вчора на Красному полі поблизу Хуста — тодішньої столиці Карпатської України — вшановано пам’ять карпатських січових стрільців, котрі загинули в нерівному бою з угорськими окупантами. Відбулися також міжнародна конференція більш як 70 учених із різних країн світу та засідання «круглого столу» провідних дослідників історії Карпатської України.
А сьогодні, 16 березня, у меморіальному музеї Августина Волошина в Ужгородському замку проходить вечір, присвячений 130-річчю з дня народження Августина Волошина.
Її величність Історія розставляє все на місця...
Закарпатська область.