Ніхто на Житомирщині не сумнівається, що Єрчики Попільнянського району і цього року не пастимуть задніх. Але керівника тамтешньої агрофірми Володимира Дідківського хвилюють проблеми не тільки власного господарства. Він, як голова постійної комісії обласної ради з питань АПК, земельних відносин та розвитку села, виокремлює три головні вузли, від розв’язання яких залежить доля майбутнього врожаю: техніка, пальне, добрива.
На обласній нараді, присвяченій підготовці техніки до весняно-польових робіт і жнив, зазначалося, що всі сільгосппідприємства області змогли придбати в 2003 році дев’ять тракторів і один зернозбиральний комбайн — значно менше, ніж позаторік. А що старіша техніка, то дорожче обходиться її ремонт.
— Підраховано, що господарства області мають витратити на це 38 мільйонів гривень. Де їм узяти такі кошти? — питає В. Дідківський. — Чому за останні два-три роки ціни на запчастини для тракторів подвоїлися? До того ж виробники вимагають обов’язкову попередню оплату.
Ще один привід для тривоги:
— За прогнозами, очікується дуже рання весна. А в більшості господарств узагалі немає запасів пально-мастильних матеріалів, хоч уже ось-ось виходити в поле, адже найкращі результати дає раннє підживлення озимини по мерзлоталому ґрунту.
Стосовно добрив у Володимира Олександровича теж непрості запитання: чому поле на голодному пайку, хоч Україна має хімічні велетні, чому за останні два роки аміачна селітра подорожчала майже вдвічі? Постановою Кабміну для здешевлення добрив (а фактично на компенсацію того подорожчання) області надано 4,2 мільйона гривень. Цього вистачить, щоб придбати тільки третину добрив, які треба внести навесні.