Перед Новим роком завжди накопичується стільки справ, що цього разу вирішила бодай одну з них розв’язати заздалегідь — придбати ялинку. Варіантів було небагато: або купити живу ялинку, або замінити її штучною.
Почавши похід по крамницях, у першому ж магазині квітів під стіною запримітила три штучні ялинки. Темно-зелена — 320 грн., а її світліші сусідки з жорсткішими гілками — 650 і 950 гривень залежно від висоти.
— Чому така різниця в ціні? — запитую у продавця.
— Бо мають різних виробників, — пояснили мені. —Ота, що дешевша, — китайська, а ці дві — польські.
— А українських нема? — цікавлюся.
— Нема. Та хіба вам не все одно, чия ялинка?
Мені було не все одно. Чому наші підприємства не випускають штучних ялинок, а так легко віддають ринок іноземним фірмам? Згадала нещодавню розмову з керівником одного з місцевих підприємств, яке спеціалізується на випуску ялинкових прикрас. На запитання, чи розширюватимуть вони асортимент до Нового року, почула відповідь: «Нічого нового. Все старе». «А чому?» — не вгаваю. — «Маю перед вами звітувати, чи що?» — сердито відповів керівник.
Мабуть, важко людям з таким настроєм видумувати щось радісне і романтичне для Нового року. От і втрачають ринок...
Платити 320 гривень за ялинку мені було не по кишені. Вирішила заглянути в універмаг. Там торгівля зеленими деревцями і ялинковими прикрасами тільки розгорталася. Штучні ялинки від 120 до 180 см коштували значно дешевше — 65—95 гривень. Однак її ще треба прикрашати. Знову витрати. В середньому одна іграшка коштує 3,50 грн. Я взяла кульку і мало не випустила з рук. Побачивши, як я злякалася, продавщиця заспокоїла, що кульки не б’ються. Я кинула прикрасу в коробку, а на моїх пальцях залишилася позолота. «Обсипається блиск», — скрушно зітхнула продавщиця. Що поробиш, кожен плюс має свій мінус.
Я згадала, що крім іграшок мають бути гірлянди. Електричні коштують від 10 гривень. Яких тільки тепер не роблять — павутинка, зірки, серця тощо! Мене цікавили ялинкові гірлянди-«дощики». Їх на прилавках лежали цілі оберемки ціною від 2 до 6 грн. за метр. Але в мене з’явилася нова думка: я побачила на полицях маленькі штучні ялинки. Малесенькі коштували 30 гривень, а з золотими прикрасами та намистами — 35 грн. Ще менші ялиночки, які пасували б до святкового столу, в іншому магазині я знайшла за 8 і 16 грн. І вже завершуючи прогулянку, в одному з відділів застигла, зачарована ялинкою, що виблискувала оптичними волокнами: переливалася то червоним, то бузковим, то зеленим, то синім світлом. Отаке задоволення на Новий рік — від 195 грн.
Врешті я розгубилася: на чому зупинити свій вибір? Людей біля прилавків з новорічними прикрасами ще мало, та й погоди новорічної ще нема. Може, трохи зачекати? Здається, передноворічної біганини мені знову не уникнути.
Івано-Франківськ.