— Збитки, завдані Україні забороною росіян на вилов хамси, вже перевищили 15 мільйонів гривень, — заявив перший заступник голови Кримрибколгоспспілки Валерій Лущенко.
Росія заборонила українським рибалкам ловити хамсу у своїх територіальних водах у зоні спільного рибальства з початку путини — 21 листопада. Українські сейнери і шхуни простоюють. Жодне українське судно не може почати плановий вилов риби, хоча путина саме в розпалі, кораблі справні й старанно підготовлені до роботи.
Збитки, що їх може зазнати Україна через недовилов цієї риби, фахівці оцінюють в 28-30 мільйонів гривень. Адже для одностороннього мораторію вибрано час, коли Україна згідно з квотою виловлює зазвичай майже 90 відсотків всієї хамси. Наша квота на хамсу, здається, до кінця нинішньої путини залишиться невибраною. Бо росте і нагулюється ця риба біля наших берегів, а от мігрує перезимувати — до російських. Саме у 12-мильній зоні в територіальних водах Росії, до яких нині українським рибалкам — зась.
А тим часом Кримрибколгоспспілка звернулася до Держдепартаменту рибного господарства України з настійним проханням дозволити нашим рибалкам продовжити промисел піленгаса попри вичерпаний ліміт.
Крим.