Рости, рибко,велика й величезна

Уперше за всю більш як 30-річну історію існування Дніпродзержинське водосховище поповнило свої запаси 2 мільйонами 200 тисячами молодняка товстолобика і білого амура. Основний обсяг цих робіт виконали працівники Петриківського рибгоспу сусідньої Кіровоградської області та місцевого Дзержинського державно-нерестового рибного господарства. До штучного водосховища значну кількість малька випустили і 32 користувачі, котрі займаються виловом водних живих ресурсів. Саме зарибнення, яке недавно завершилося, повідомив начальник обласної держрибінспекції Валентин Кияшко, проводилось, як і в минулі роки, під постійним контролем представників державних органів влади і громадських організацій. Водночас він зазначив, що не меншає поки що і браконьєрів на водоймах. З початку року інспекторами і їх добровільними помічниками затримано більш як п’ять тисяч порушників правил рибальства, в котрих вилучено понад 10 тонн риби та 2,5 тисячі заборонених знарядь лову.

Хліб чи мамалига?
Ініціатор випікання в регіоні хліба з кукурудзяного борошна депутат облради Анатолій Пахомов аргументує свою позицію винятково скрутною ситуацією із запасами продовольчого зерна і добрим урожаєм цієї кормової культури. Хоч він і не розглядає ситуацію як катастрофічну, але вважає, що вона такою може стати, якщо не шукати альтернативних рецептів хлібопечення. Якщо такий хліб масово надійде у продаж, то покупці самі вибиратимуть той, який їм по кишені придбати. За його словами, пробну партію саме такого хліба, яку реалізували в Глобиному, розібрали вмить, бо він, найперше, майже удвічі дешевший від поширених видів. Симптоматично те, що влада (хоч від заяви депутата минуло більше місяця), широко і публічно її ще не прокоментувала...
Паляниці з... висівок
А тим часом інженер-винахідник із Комсомольська Володимир Кушнарьов зумів успішно впровадити у виробництво власну оригінальну ідею додаткового вилучення борошна з... висівок. Застосування винайденої ним установки за вмілої експлуатації дає змогу з однієї тонни висівок одержати від 200 до 300 кілограмів якісного борошна. Його собівартість становить лише 500—550 гривень за одну тонну, що в кілька разів дешевше за нинішні ринкові ціни. Ноу-хау пенсіонера з Комсомольська пройшло державні випробування і тепер впроваджується на млинах малої та середньої потужності низки областей, окрім... Полтавщини.
На Батьківщину повернувся через роки
Уже вп’яте «Полтавська Петлюріана» зібрала читачів, науковців, педагогів, студентство... Цього разу в обласній державній універсальній бібліотеці місцевий осередок Всеукраїнського товариства «Просвіта» презентував дві книги: «Полтавська Петлюріана» (п’яте число) і «Голодомор: спогади однієї родини» Івана Коломійця. Наш земляк написав їх у далекій Америці, а онуки видали власним коштом. Головний блок «Полтавської Петлюріани» становлять спогади про Симона Петлюру, його діяльність, решта присвячені політичним колізіям того часу, партійним, громадським та культурним діячам — сучасникам Головного отамана військ УНР. Голова полтавської «Просвіти», народний депутат України Микола Кульчинський запевнив, що «Просвіта» й надалі видаватиме літературу на згадану тему, а також повідомив, що бажаючі можуть одержати обидві книги в «Просвіті» (оскільки видання здійснене на благодійні кошти, їх не продаватимуть, а даруватимуть), і полтавські бібліотеки одержали цей подарунок тут-таки.
Полтавська область.