На Сході нашої країни залишається напружена обстановка. Практично щогодини звідти надходить інформація про нові провокації, атаки і жертви. За останню добу театр воєнних дій розширився. Напередодні антитерористична операція знову перейшла в активну фазу, і силовикам удалося взяти під контроль Святогорськ. Пізніше повідомили про звільнення від сепаратистів міськради в Маріуполі.
Ситуація змінюється так швидко, що відстежити її, а тим паче спрогнозувати у форматі газети неможливо. Ще раз звертаємо увагу наших читачів на те, що редакція подає інформацію, відому на момент верстки номера.
Учора події розвивалися за наростаючою. У центрі уваги знову Слов’янськ. Тут — активна фаза антитерористичної операції. Але, попри це, ситуація в місті залишається неконтрольованою, визнали в СБУ.
 Працювати дуже складно
«І ці постріли, і ці вибухи — це все йде від диверсантів, сепаратистів, від людей зі зброєю, незаконних бандформувань, і наразі впливу на них немає», — заявила керівник прес-центру СБУ України Марина Остапенко.
Вона підтвердила, що антитерористична операція триває, але «дуже складно працювати, коли диверсанти відкрито прикривають себе жінками й дітьми».
Сепаратисти в Слов’янську з початком активної фази АТО намагалися виставити між собою й військами щит з мирних жителів. Численні заклики до беззбройних людей стати на шляху військової техніки поширюються через соціальні мережі.
А самопроголошений мер нібито оголосив про «розстріл на місці кожного», хто не виконуватиме його накази. У ході антитерористичної операції в Слов’янську були розповсюджені листівки, в яких населення закликають дотримуватися спокою, не піддаватися на провокації й не виконувати злочинні накази представників незаконної влади.
З ранку в місті було зупинено рух транспорту на деяких маршрутах. Погано працював мобільний зв’язок. Крім того, за словами очевидців, у небі постійно кружляють кілька вертольотів. У зв’язку з неспокійною ситуацією в місті та з метою безпеки дітей, міський відділ освіти рекомендував батькам залишити школярів і дошкільників удома.
Напередодні увечері в районі Слов’янська невідомі обстріляли два вертольоти військової частини Національної гвардії України, які патрулювали райони навколо міста.
А ранком між Слов’янськом і Святогорськом сталася перестрілка. За словами представників місцевої самооборони, з лісосмуги по ній відкрили вогонь, — повідомляє слов’янський ресурс Slavgorod. Є жертви.
Маємо право на власну оборону
У ніч на 24 квітня наші військовослужбовці відбили атаку терористів на склади зі зброєю в Артемівську Донецької області. Прес-служба Міноборони повідомила, що близько 100 невідомих вчинили збройний напад на в/ч. Вони вели вогонь із автоматичної зброї, гранатометів і застосовували ручні осколкові гранати. Відбиваючи атаку, дістав поранення військовослужбовець-контрактник. Однак загрози його життю немає, йдеться у повідомленні.
На думку директора військових програм Українського центру економічних і політичних досліджень ім. Разумкова Миколи Сунгуровського, 
перша фаза АТО на сході країни не дала результатів, тому довелося перейти до другої. Експерт певен: поновлення антитерористичної операції не порушує чотиристоронніх угод, досягнутих 17 квітня в Женеві між Україною, США, Євросоюзом і Росією.
«Женевські угоди саме й передбачають стабілізацію. По-перше, у Женевському договорі йшлося про роззброєння незаконних формувань. Крім того, за статутом ООН, Україна має право забезпечити власну оборону. По-друге, збройні сили, як правило, до антитерористичної операції залучаються в обмеженому масштабі для виконання специфічного завдання, наприклад, для локалізації нестабільних регіонів. Але вже точно не для проведення самої операції», — коментує фахівець. Тим часом, у рамках АТО в Донбасі наші спецслужби встановили джерела фінансування сепаратистських мітингів. 
По них уже готуються завдати удару, повідомив в. о. заступника глави АП України Андрій Сенченко в ефірі одного з вітчизняних каналів. Політик, зокрема, пояснив, чому АТО «проводиться так мляво»:
«Антитерористична операція — це не тільки стрілянина перед камерами. Нарешті згрупувалися наші спецслужби й почали працювати по джерелах фінансування — і в Донецьку, і в Луганську».
Фото з Фейсбуку Piotrа ANDRUSIECZKO.
Українські силовики на в’їзді у Слов’янськ.
Горить блокпост на в’їзді у Слов’янськ.