Депутатів Харківської облради вчора зустрічали відразу кілька пікетів і величезне полотнище національного прапора. Сесія Харківської облради відбулася вперше від початку активного протистояння на сході України. Вперше також депутати зібралися після того, як будинок облради й державної адміністрації був захоплений і пошкоджений пожежею. Мітингувальники висловлювались як на підтримку територіальної цілісності України, так і за федеративний устрій держави. Ключовим питанням порядку денного стало звернення до Верховної Ради України із проханням внести зміни до Конституції і низки законів, які приведуть до децентралізації влади.

Депутати підтримали пропозицію голови Харківської обласної ради Сергія Чернова про необхідність прийняття звернення Харківської обласної ради до Верховної Ради України щодо першочергових заходів із децентралізації влади, підвищення ролі органів місцевого самоврядування, конституційної реформи та стабілізації суспільно-політичної ситуації в Україні.
У зверненні, опублікованому на офіційному сайті обласної ради, зокрема, йдеться про необхідність прийняття в першочерговому порядку низки законів, а саме: «Про засади державної регіональної політики», «Про мирні зібрання», «Про місцеві референдуми», «Про право територіальних громад на об’єднання», «Про співробітництво територіальних громад».
Викладено пропозиції про створення двопалатного парламенту з палатою депутатів і палатою регіонів. Утворення власних виконавчих органів районних і обласних рад, які візьмуть на себе більшість повноважень, делегованих обласним державним адміністраціям.
Пропонується також обрання депутатів місцевих рад (сільських, селищних і районних) за мажоритарною системою, а склад регіональних рад буде формуватися за змішаною системою, щоб забезпечити участь у вищих місцевих представницьких органах не тільки відомих і професійних лідерів, а й представників політичних партій і громадськості.
У зверненні йдеться і про закріплення статусу російської мови як другої державної мови; про заборону партій, рухів, інших організацій і об’єднань, які сповідують радикалізм, неонацизм, сепаратизм, тобто спрямованих на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в країні.
Крім того, викладено пропозиції щодо обмеження повноважень Державної казначейської служби у сфері розпорядження коштами місцевих бюджетів.
Більшість депутатів обласної ради підтримали проект рішення з урахуванням пропозицій обранців обласної ради, що пролунали під час обговорення тексту звернення в сесійній залі. Зокрема, на голосування було поставлено низку зауважень депутатів обласної ради, з них підтримано такі: пропозиції щодо поновлення мовлення кабельними мережами російських телевізійних каналів, необхідність ухвалення Верховною Радою України Закону «Про опозицію», підписання провладними й опозиційними народними депутатами України Меморандуму про взаєморозуміння.
Фото Володимира АНДРЄЄВА/УНІАН.
Учасники молебню за Єдину Україну на площі Конституції в Харкові.