Зайвих грошей у міському бюджеті ніколи не буває. Завжди знаходяться дірки, які потрібно терміново залатати. Немає зайвих грошей і в Сіверськодонецька (Луганська обл.), тому міська влада постійно сушить голову над тим, де відняти і куди додати.
Завдання, що його міський голова Сіверськодонецька Володимир Грицишин поставив перед своїм виконкомом, спершу здавалося просто нереальним: комунальне майно, яке часто розбазарюють, продавати тільки дорого і лише реальному власникові. Депутати розуміли, що спочатку в місті потрібно створити всі умови для зростання бізнес-структур і здорової конкуренції на ринку нерухомості. Так і сталося. Купувати комунальні об’єкти в Сіверськодонецьку сьогодні дуже престижно.
— Ми вирішуємо два завдання, — пояснює заступник міського голови, начальник фонду комунального майна Олександр Ольшанський. — Знаходимо реального власника, за рахунок коштів від продажу комунального майна формуємо спеціальний фонд міського бюджету, гроші якого спрямовуємо на виконання міських соціально-економічних програм: будівництво житла, ремонт доріг, відродження народних традицій. Тепер основне завдання — ефективно використовувати викуплене майно з тим, щоб воно приносило дохід у місцевий бюджет. Наприклад, сьогодні вивчали роботу комбінату громадського харчування. Якщо це підприємство не зможе саме звестися на ноги, шукатимемо і для нього реального власника. Розкрадати не дамо.
Уперше в Україні Сіверськодонецький міськвиконком прийняв у свою власність майно цілої військової частини. Щоб уберегти його від розкрадання, міська влада виділила з бюджету кошти для охорони і підтримання порядку. Балансову вартість об’єкта оцінено в 5 мільйонів гривень. І вже є покупці.
Клієнти в Сіверськодонецька поважні — з Донецька, Харкова, Києва, Луганська. До того ж грають вони за правилами місцевої влади: купив об’єкт — виконуй договір, не виконав — готуйся до його розірвання. Це сприяє здоровій конкуренції. На останньому аукціоні, наприклад, ательє мод з площею 119 квадратних метрів за початкової ціни 80 тис. грн. було продано майже за 260 тис. грн.
Головне — до бюджету надходять гроші, на об’єкт приходить хазяїн, створюючи для мешканців міста нові робочі місця.