У Київраді відбулася, як тут вважають, історична подія: зареєстровано перші органи самоорганізації населення, зокрема, комітети мікрорайонів «Олімпійський», «Теремки-1», «Березняки-9» та інші.
Річ у тім, що Закон України «Про органи самоорганізації населення», який визначив правовий статус, порядок організації та діяльності цих органів, прийнято ще у липні 2001 року. Але практичного поступу у цій справі майже немає. Колишні вуличні, квартальні, домові комітети діяти перестали. Збереглися тільки там, де їх очолюють енергійні лідери.
Коментуючи подію на засіданні Київського прес-клубу, заступник голови, секретар Київради Володимир Яловий наголосив, що місто було і є головним форпостом самоврядування в Україні. Важко собі уявити життя у столиці без самоврядних функцій виборчих органів, які поповняться комітетами самоорганізації населення. Хоча, щоб досягти європейського рівня, зробити треба ще дуже багато. У зв’язку з цим Володимир Яловий нагадав, що Київ досі не має власного статуту, який Київрада затвердила ще два роки тому.
Статут міста, за словами секретаря Київради, навмисне «мурижать» у Мін’юсті. Справа дійшла до суду, де на першому етапі Мін’юст програв, а тепер судове рішення оскаржує у вищій інстанції. Не хотілося б, зауважив Володимир Яловий, щоб цю тяганину розглядали у Міжнародному суді, якщо ми не здатні вирішити це питання на національному рівні.
Голова постійної Комісії Київради з питань самоврядування та інформаційної політики, начальник Головного управління з питань внутрішньої політики КМДА Олександр Петік презентував збірник нормативних документів з питань легалізації та діяльності органів самоорганізації населення в місті Києві, в якому розписано порядок надання дозволу такої діяльності, подані зразки заяви, протоколу зборів (конференції) жителів за місцем проживання, списки учасників зборів, типове положення тощо.
Збірник дає відповіді на всі питання, що можуть виникнути під час практичної роботи органів самоорганізації населення.