«На Львівщині ми були як у Європі!» — з такими думками школярі з Луганщини, котрі святкували Різдво на Львівщині та Івано-Франківщині, повертаються додому. Вони настільки вражені гостинністю і побаченим, що не хотіли від’їжджати.
Взагалі-то традиція ця не нова. Декілька років поспіль на Львівщині зустрічали Різдво школярі з Горлівки (Донеччина). Але від квітня 2014-го місто опинилося під контролем терористів. Нині в Горлівці російсько-терористичні сили проводять «спецоперацію зі знешкодження українських диверсантів». Виїхати із «ДНР» стало проблематично...
Цьогоріч гостями зі сходу України стали десятки учнів і їхніх наставників із другої спеціалізованої школи Рубіжного (Луганщина). На Львівщині в дітей була насичена культурна програма. Одразу з потяга делегація завітала до Собору св. Юра у Львові на урочистості з передачі Віфлеємського вогню. Потім усіх розмістили в сім’ї, які гостинно зустріли їх теплом і щирими усмішками. Вчили різдвяні колядки та щедрівки, відвідали Олеський замок, музей «Арсенал». «Що запам’яталося найбільше?» — запитав я дітей.
Ірина Печерикіна (8 клас): «На Львівщині я побувала вперше. Коли їхала сюди з батьками, то дуже переживала, як нас сприймуть. Але хвилювалася марно: нас зустріли, як рідних!»
Вікторія Марченко (8 клас): «Я на Львівщині вже вдруге, тож довелося навіть добре просити, щоб мене взяли у поїздку. Всіма екскурсіями задоволена, але все ще не побачила Підгорецький замок. Тож наступного року, напевно, знову проситимуся. Вдома кутю ми теж готуємо з пшениці, але на Галичині вона значно смачніша. Та й хлопці тут симпатичні».
Андрій Ракіта (7 клас): «Гарні на Львівщині замки і музеї. Я придбав вишиванку, тож на свята одягатиму її. Я знаю, що століттями Галичина зберігає різдвяні традиції. Тут це час родинного тепла, доброго настрою, товариськості й гостинності».
Назар Рев (8 клас): «Ми наче в Європі побували... А наше місто на межі миру і війни. І в Донецькій, і в Луганській областях не припиняються бойові дії. Та ми щиро віримо, що добро переможе зло! І така гостинність об’єднує схід і захід».
 
Львів.