Обговорення результатів перевірки Генпрокуратури України з дотримання земельного, природоохоронного, іншого законодавства і законів під час відчуження об`єктів санаторно-курортного призначення стало головною темою загальних зборів Асоціації органів самоврядування Криму і Севастополя.

На думку її голови Бориса Дейча, наслідки не були б такі прикрі (чимало місцевих адміністраторів опинилося в СІЗО), якби керівники регіонів прислухалися до рекомендацій кримських депутатів. Та річ не в поодиноких випадках — виявлені під час перевірки порушення, передусім Земельного кодексу, характерні для багатьох органів місцевого самоврядування автономії, практично для кожної ради прибережної зони.

Серйозність ситуації підтвердив і заступник прокурора Криму Сергій Левін. Він заявив, що прокуратура просто завалена скаргами на дії органів самоврядування, які «самоусунулися від дотримання законності». Найхарактерніше порушення: тривалий час не розглянуто заяви громадян, зокрема, про надання земельних ділянок. У Коктебельській селищній раді взагалі ухвалено рішення про тимчасове припинення приймання заяв від громадян, що є грубим порушенням закону. Нерідко рішення місцевих органів влади про надання земельних ділянок ухвалюють також з порушенням законодавства.

Значна кількість і порушень вимог бюджетного законодавства та недотримання законності використання комунальної власності. Лише у зв`язку з цим порушено 111 кримінальних справ. У місті Саки, приміром, «розбазарювали майно ті, хто має його доглядати». Протягом минулого і нинішнього років в суди подано понад 200 позовів про звільнення самовільно зайнятих ділянок. Для зменшення цих вражаючих цифр силовики півострова навіть створили екстрену постійну мобільну групу з керівників прокуратури автономії, яка допомагатиме місцевим прокурорам усувати порушення законодавства.

А члени асоціації заявили, що зі свого боку збираються розробити систему правового захисту представників влади на місцях. Бо досі неоднозначно трактують результати перевірки Генпрокуратури, особливо порушення кримінальних справ і затримання кількох селищних і міських голів Південнобережжя.

Лунали питання, чи є злочинцями посадові особи міст і селищ та чи адекватних заходів ужито Генпрокуратурою із затримання і арешту деяких колег стосовно їх службових порушень? Хто думав, як повертатися до виконання своїх обов`язків всенародно обраному міському чи селищному голові після відсидки 72 години у СІЗО, як це позначиться на його сім`ї та здоров`ї? У відповідь прокуратура пообіцяла нові, ще жорсткіші перевірки: «До цього зобов`язують масовість явища і закон, а не міфічні політичні замовлення, про які твердять деякі недбалі керівники».

Днями за рішенням суду було затримано сімеїзького селищного голову, повідомив прокурор. Перевірки органів самоврядування і самої прокуратури тривають. В Судаку за результатами перевірки прокуратури прокурору оголошено догану і порушено питання про його подальше перебування на роботі. Після Південнобережжя прокурорські перевірки розгорнулися в інших регіонах півострова: в Керчі, Феодосії, Ленінському районі...

«Нікого не буде забуто», — запевнив голова асоціації Б. Дейч. І підкреслив, що скарги на недосконалість законодавства необґрунтовані. За правильного підходу можна вирішувати всі питання без порушень закону. Регіональним керівникам потрібно вчасно прислуховуватися до рекомендацій ВР АРК і її комісій. А взаєморозуміння нема досі. Наприклад, в Алушті й сьогодні, бува, керує не закон, а містечкове право. Триває робота з підписання угод між ВР Криму і місцевими радами. Та не поспішають їх підписувати саме ті, кого згадують у доповідній записці прокуратури. Потрібно не шукати окремі рішення, а робити серйозні висновки. Ігри в незнання і невміння закінчено.

Б. Дейч повідомив, що правління асоціації звернулося до Президента України з заявою на захист деяких селищних і міських голів, та це не означає, що захищатимуть усіх без розбору.

Представники місцевих влад наголошували: «Говорячи про порушення багатьох законів, потрібно згадувати й закон про місцеве самоврядування». І запропонували створити при асоціації групу правової підтримки керівників органів місцевого самоврядування. Тож попереду в Криму нова хвиля не лише перевірок, а і їх «переперевірок».

Крим.