Учора в Києві завершилася Друга українська театральна платформа. Театральна платформа — специфічний вид мистецьких зв’язків: у визначений час до країни приїздить міжнародна група театральних професіоналів, програматорів фестивалів та продюсерів для перегляду запропонованих вистав. Потім, як на ярмарку, обирають для своїх фестивалів те, що їм подобається.
Отже, протягом шести днів для професіоналів з Франції, Італії, Польщі, Хорватії, Росії було показано 12 вистав театрів Києва, Харкова, Львова, Берегового. Цього року Українська театральна платформа проходить уже вдруге. Це означає, що вона актуальна: європейські професіонали змогли відкрити для себе досі маловідомий театральний материк України. Перша Платформа відбулася рік тому. Нею було започатковано процес професійного діалогу між нашим та європейським театром на паритетних засадах. Завдяки Платформі три українські вистави отримали запрошення на престижні французькі фестивалі: “Вишневий сад” Київського театру маріонеток — на Міжнародний фестиваль “Пасажі” в Нансі, “Морфій” Київського театру “Вільна сцена” та “Гамлет. Сни” Харківського театру імені Шевченка — на Фестиваль європейського театру в Греноблі.
Які вистави гості обрали цього разу, на момент виходу газети ще не було відомо. Але ми певні, що з порожніми руками вони не поїдуть.