Олена Паерелій із Одеси пише:

«Обурена зменшенням допомоги на дітей. П’ять років тому, народжуючи першу, заплатила в пологовому 700 у.о. Усе пройшло добре, допомогою лікарів я задоволена. Зараз я знову при надії — чекаю двійню. Не уявляю, скільки доведеться заплатити цього разу, але ж не хочеться, щоб із малюками щось трапилося. А потім? Як прогодую дітей (якщо не вистачатиме молока). Візочки для двійні дуже дорогі. У нас із чоловіком — ні машини, ні шикарного особняка — ми звичайні громадяни. Як узагалі рука піднялася підписати цю поправку до закону, зменшивши субсидії й соцвиплати? Куди написати, щоб нас — звичайних людей — помітили й почули? Підтримка держави необхідна не тільки мені, а й усім матерям нашої країни. Без неї знову зросте число абортів і покинутих дітей...»
Катерина Куц із Запоріжжя:
«У нас двоє дітей. Колись думали про чотирьох, але в підсумку довго сумнівалися, чи народжувати третю: малюка дуже хочеться (і таких, як ми, — котрі мріють про велику родину — багато!), але допомога тимчасова, а на ноги ставити доведеться. І от наважилися. А тепер мені соромно перед дитиною в животику за те, що замість радості я відчуваю лише негативні емоції...
Я не дурна й розумію, що в країні складна ситуація. Тільки різниця в тому, як ми її переживатимемо: хтось — без нового мерса й дорогого костюма, а ми — без м’яса, яке й так бачимо у свята, без фруктів та інших корисних продуктів. Залишаться одні каші... А потрібні ще підгузки, одяг, ліки (у нас якщо потрапиш у лікарню, то можна одразу по миру піти!), а ціни останнім часом зросли мало не вдвічі. Про комуналку взагалі мовчу... Але ж крім потреб дитини є ще й мамині; усім необхідно щось їсти й одягати.
Уряд уважає, що це справедливо — однакові виплати при народженні. Але якщо третя дитина народилася до 1 липня, родина одержить від держави 141,12 тис. грн., а ми на третю, яку чекаємо в жовтні, — тільки 41,28 тис. грн. Де тут справедливість?! Треба було зробити так, щоб закон набув чинності через 9 місяців. І тоді люди не почувалися б обманутими. Пишу цього листа і плачу... Навчіть, як вижити?»
КОМЕНТАР
Оскільки таких листів до редакції надійшло декілька, ми звернулися по коментар до юриста Олени БЕЗПАЛЬСЬКОЇ:
— Так, Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» передбачено встановлення розміру допомоги при народженні дитини у сумі 41280 грн. Здійснювати виплату планують так: одноразово — 10320 грн., а решту — протягом наступних 36 місяців рівними частинами. Це положення почне діяти з 1 липня 2014 року. Однак рано впадати у відчай. Є ймовірність, що воно так і не набере чинності, оскільки вже зареєстровано законопроекти про повернення більшого розміру суми допомоги та її диференціацію залежно від того, перша це дитина, друга чи третя.