Про цей ринок в Одесі кажуть так: «З придбаного там залізяччя можна скласти вертоліт — і він-таки полетить!». Достеменно стверджувати сказане не берусь, але що саме тут було придбано одне з трьох відомих у світі яєць доісторичного страуса — цілком достовірно: воно зберігається в Одеському археологічному музеї. Кажуть, що оті яйця оцінено в мільйон доларів кожне. А на Старокінному ринку ще на початку минулого століття його придбав за гроші, виручені від продажу свого піджака, один з одеських професорів... Отакий, одне слово, ринок.
Та це — преамбула до події, що сталася тут минулого четверга за чималого напливу народу. Хто й не думав завертати на ринок — завернув, зваблений бадьорими мелодіями оркестру. З якого б то дива оркестр на ринку? «Там сьогодні відкривають фонтан», — пояснювали обізнані. І невдовзі, тільки-но відпустили в небо кетяги кольорових надувних шарів, і міський голова Руслан Боделан перерізав червону стрічку, оте скульптурне диво, умиване численними струменями води, справді постало перед людьми. Його автори — скульптор Олександр Токарєв та архітектор Володимир Глазирін — збоку спостерігали: чи ж до вподоби? А як посипалися до фонтану монети — на добро, на щастя! — відчули себе, зізналися, теж іменинниками.
«Теж», бо іменинником був у цей день ринок — йому виповнилося 170 років. Ще рік-півтора тому на його поважний вік вказували рештки кам’яних галерей, від яких сьогодні не лишилося й сліду. А що ж замість того?
— Відкриття фонтана, — каже керівник будівельної компанії «Ремерцентр» депутат міськради Руслан Тарпан, — ознаменувало завершення першого етапу реконструкції одного з найстаріших ринків Одеси.
Поки народ слухає виступи артистів, пригощається стравами зі щедро накритих столів, ходжу вимощеними кольоровою плиткою вуличками ринку. Так, саме вуличками, бо Старокінний своєю архітектурою і плануванням тепер скидається на... старовинне баварське село. Навіть черепиця на дахах така само. Замість відкритих усім вітрам, дощам і сніговіям спеціалізованих за видами товарів територій тутешнім продавцям запропоновано двоярусні павільйони та затишні криті торговельні ряди. Водночас збережено номенклатуру товарів, що історично склалася. Коней, корів і кіз, щоправда, тут давно вже не продають, а ось екзотичних птахів, рибок, цуценят чи кошенят — будь ласка. Як і найрізноманітніші побутові прилади, матеріали для будівництва і ремонту жител, одяг та взуття, всіляке потрібне в господарстві залізяччя, товари для риболовлі й мисливства — ні, всього не перелічити, бо ще ж і широке розмаїття харчових продуктів. Немає, одне слово, в Одесі універсальнішого ринку, ніж Старокінний. А відтепер — і упорядкованішого.
Одеса.