Щоб краще зрозуміти події 1 листопада 1918 року, коли було створено Західно-Українську Народну Республіку (ЗУНР), тернопільські молодіжні організації Спілки української молоді, «Пласту» та інших вирішили відтворити їх в іграх «Листопадовий зрив». А науковці і студенти історичного факультету Тернопільського педагогічного університету ім. В. Гнатюка разом із працівниками обласного краєзнавчого музею осмислять ці події на науково-практичній конференції.
Купуватимуть по-міському
Мережу сучасних торговельних центрів на селі почала створювати споживча кооперація Тернопільщини. Перший такий магазин відкрився у Ягільниці Чортківського району. Сільський супермаркет нічим не поступається міському: просторе приміщення, сучасне обладнання, максимум зручностей, а в асортименті понад п’ять тисяч найменувань. До речі, немало з них виробляють підприємства облспоживспілки. Через місяць у цьому районі відчинить двері ще один супермаркет — у селі Білобожниці.
Досвід тернопільців вивчали працівники споживчої кооперації України. Днями на семінарі вони обговорювали, як вижити споживчій кооперації в умовах конкуренції з приватною торгівлею на селі.
Хліб четвертинками
Услід за Івано-Франківщиною і Львівщиною ціни на хліб підняли й на Тернопільщині. Мовляв, змушені були, бо сусіди почали вивозити дешевший хліб, та й борошно подорожчало. Окремі сорти хліба коштують уже 3 гривні. В середньому він подорожчав на 27 відсотків: від 30 до 60 копійок.
Дешевший хліб випікає найпотужніший виробник — ТОВ «Тернопільхлібпром». Він підняв ціни лише на 10—15 копійок. Але цю продукцію в обласному центрі купити непросто, бо реалізується вона лише у кількох кіосках та магазинах. Більше половини своєї продукції «Тернопільхлібпром» змушений реалізовувати у районах і навіть сусідніх областях.
Підвищення цін на хліб мало вмотивоване ще й тому, що Тернопільщина, на відміну від інших областей, зібрала цього року непоганий врожай зернових, створила регіональний запас обсягом більш як 150 тисяч тонн. Запевнення про те, що самі будемо з хлібом, ще й іншим продаватимемо, виявилося голослівним.
Продавці, хоча й неохоче, але почали різати хліб на четвертинки, а виробники вже пакують їх половинками.
Тернопільська область.