4  листопада 1861 року на території України введено в дію залізничну колію Відень—Львів, якою до Львова прибув перший потяг «Ярослав». З цього дня розпочався регулярний рух потягів Україною. Ось чому саме 4 листопада українські залізничники відзначають своє професійне свято.

У наш час до Польщі курсує «правнук» першого потяга з такою ж назвою «Ярослав», маршрутний потяг комбінованого транспорту «Вікінг» з Одеси до Литви, а також швидкісні експреси.

Залізничний транспорт в Україні розвивається швидкими темпами. Звичайно, це було б проблематично, якби його виробничі підрозділи не працювали стабільно. Саме так напередодні професійного свята охарактеризував роботу колективу Рівненської дирекції Львівської залізниці його керівник, депутат Рівненської обласної ради Ярослав Коник.

— За дев’ять місяців нинішнього року, порівняно з тим самим періодом минулого, ми відправили 171 відсоток вантажів, вивантажили — 133 відсотки. Скоротили обіг вантажних вагонів, їх простої під вантажними операціями, на 17 тонн збільшили середню вагу потяга. Заробітна плата залізничників з першого вересня зросла на 20 відсотків, — розповідає Ярослав Коник. — Напередодні нашого професійного свята після капітального ремонту прийняли пасажирів вокзали на станціях Костопіль, Клесів, Камінь-Каширський. Невдовзі такими само оновленими та комфортабельними стануть вокзали у Здолбунові, Іваничах, Володимир-Волинському, а поки що тут порядкують будівельники. Побудували вісім нових посадочних платформ, ремонтуємо старі. І все це — для наших пасажирів, так само, як і впроваджені на станціях Здолбунів, Ковель, Сарни, Луцьк, Рівне, Дубно системи продажу квитків «Експрес-УЗ», нові касові термінали у Кузнецовську, Кременці.

Додам, що на рахунку залізничників багато благодійних справ. Серед них — турбота про пенсіонерів, які свого часу працювали на залізниці: матеріальна допомога, продовольчі пайки, оздоровлення; спорудження трьох комфортабельних котеджів у містечку Клеванського госпіталю для інвалідів Великої Вітчизняної війни; ремонт спортивного клубу «Локомотив» у Здолбунові та інші.

Рівне.