Досі не вирішено, чи довшатиме далі російська дамба, яка нині «гладшає» за 102 метри від українського кордону. Це питання міждержавного рівня, — підтвердили під час зустрічі в Краснодарі голова уряду Криму Сергій Куніцин і губернатор Краснодарського краю Олександр Ткачов.

Версію, ніби дамбу будували для транспортування аміаку, О. Ткачов спростовував, ще раз повторив уже казане —будівництво дамби пов’язане, мовляв, виключно з економічними обставинами і екологічною обстановкою на Таманському півострові. Азов, твердив він, щороку з’їдає чимало суші і підтоплює будинки, а цю проблему нині розв’язано на 90 відсотків. Кордон не порушили і не збиралися цього робити. «Ми можемо говорити про відновлення будівництва дамби лише після відповідного рішення федеральної влади. Поки що триває тільки зміцнення дамби», — заявив губернатор краю. С. Куніцин підтвердив цю тезу, додавши: «Проблема в Керченській протоці принесла більше політичної шкоди Україні, ніж Росії. Прикордонники стримують козаків із Запоріжжя та представників громадських організацій, які рвуться на захист острова. Чимало наших політиків хочуть використати дамбу, щоб вдарити нею по ЄЕПу». Він наголосив, що є потреба створити спільну екологічну комісію, яка виробила б експертну оцінку наслідків будівництва дамби до острова Тузла. Обидва лідери регіонів підтвердили наміри поновити переговори про можливість спорудження транспортного переходу між Кримом і Таманню.

За результатами зустрічі сторони підписали Меморандум про дружбу і співробітництво між регіонами. Проблему Тузли вивчатиме спеціальна українсько-російська комісія. Створено робочі групи з екології, сільського господарства, торгівлі і правових взаємовідносин, які мають виробити концепцію єдиного підходу до проблеми Тузли, державна приналежність якої, вважають росіяни, ще не вирішена. О. Ткачов заявив: «Не факт, що острів належить Україні. Ми ставимо це певною мірою під сумнів. Але я знаю, що й українська сторона, у свою чергу, має свої правові докази і підстави стверджувати, що острів належить Україні». Ці питання вирішуватимуться на міждержавній комісії. Кримську делегацію представляли члени кримського уряду і депутати ВР АРК і заступник міністра екології України Святослав Куруленко.

Подальшу долю споруди не вирішено — «зима покаже, чи витримає дамба і чи будувати міст». «Ми приречені бути разом, і не треба робити дурниць. Потім налагоджувати стосунки, які даються так важко, набагато складніше, — закликав краснодарців Сергій Куніцин.

Крим.