Відкритий лист голові Київської міської державної адміністрації п. Омельченку О. О.
Вельмишановний Олександре Олександровичу!
До вас звертаються представники наукової і творчої інтелігенції, бізнесмени, ветерани війни і праці, державні службовці, робітники і студенти.
Ми належимо до різних соціальних і вікових груп, займаємо різні, часом конфліктні політичні позиції. Але ми — кияни, ми любимо Київ.
Ви теж патріот Києва. Цю думку поділяє переважна більшість киян, що віддали місто у ваші руки. Дякуючи вам Київ став красивішим, і ми пишаємося наслідками нашої спільної праці.
Проте на тлі справді унікальних і масштабних перетворень у столицю прийшла біда (так, саме біда!) — Київ почав задихатися, нове будівництво вбиває його легені. Водночас змінюються обличчя і душа міста.
Проблема полягає в тому, що кращі в світі сади, парки, палісадники, бульвари, монастирські й дворові скверики, дніпровські схили — зменшуються і вмирають. Прибуткові будинки і готелі, стадіони і казино, офіси і тренажерні зали «закотковують» їх у асфальт, знищують київські каштани.
Одне слово, «зелень» убиває зелень.
Проект реконструкції «Олімпійського спорткомплексу» теж передбачає фактичне знищення оазису в центрі Києва. На дніпровських схилах планується створити розважальні інфраструктури. Втрачаємо билинні урочища Гончарі та Кожем’яки. Планується цілковите знищення зелених зон на Басейній та Еспланадній вулицях, на бульварі Лесі Українки.
Проблема назріла, а механізми її розв’язання не спрацьовують. Чому? Відповідь одна — дуже великі гроші «варяться» у сфері київського містобудування.
Звертаємося до вас, Олександре Олександровичу, з проханням зупинити вакханалію будівництва в центрі та в історичних місцях Києва. Потрібно щоб держава, як це заведено в цивілізованих країнах, заохочувала відмову від будівництва в паркових зонах.
До того часу поки ці питання не буде вирішено — жоден серйозний проект реконструкції міста не повинен впроваджуватися в життя без всенародного обговорення.
З повагою,Петро ЩЕРБАНЬ, ветеран війни та праці, професор;Василь СИДОРЕНКО, доцент, кандидат технічних наук;Геннадій НІКІТІН, пенсіонер — всього 14 підписів.
Київ.